Rózniczki - 2 rzad
frank: Czy dobrze to zrobiłem :
y"+y'=x−3e2x
to tak r1=0 a r2=−1
yj=C1+C2e−x
r(x)=x
yp=Ax2+Bx+ C (tu nie jestem pewien)
y'=2Ax+B
y''=2A
czyli podstawiając wyszło mi że
2A+2Ax+B=x
2A=1
A=1/2
2A+B=0
B=−1 czyli y= 1/2x2 −x
r(x)=−3e2x
yp=Ae2x
y'=2Ae2x
y''=4Ae2x
Podstawiając A=−1/2 czyli y= e2x
czyli wynik końcowy ysz = 1/2x2 − x + e2x + C1+ C2 e−x
Dobrze? :C
5 lip 22:56
Godzio:
Zweryfikuj e
2x mi nie pasuje
5 lip 23:17
frank: znaczy się chodzi o pomyłke że powinno być 1/2e2x?
5 lip 23:22
frank: −1/2e2x ?
5 lip 23:22
Godzio:
Teraz ok
5 lip 23:26
frank: Dzięki . zawsze jakis glupi blad zrobie
5 lip 23:30