matematykaszkolna.pl
Granica jakubs:
 3n 
limn→

9n+n2010 
Nie wiem jak się za to zabrać.
5 lip 22:21
sushi_ gg6397228: która funkcja f(x)= x2010 czy g(x)=9x jest szybciej rosnąca ?
5 lip 22:24
jakubs: f(x)
5 lip 22:32
sushi_ gg6397228:
f(x) 

i de Hospital 2010−razy i wyjdzie.....
g(x) 
5 lip 22:39
jakubs: Reguły de l'Hospitala jeszcze nie znam, ale zaznajomię się i spróbuję zrobić to zadanko. Dzięki emotka
5 lip 22:42
Godzio: a > 1
xk 

→ 0 gdy x →
ax 
5 lip 22:45
Saizou : Godzio a jak to pokazać, czy skorzystać z tego od tak ?
5 lip 22:49
jakubs:
 3n 
limn→

3n1+n20109n 
 1 
limn→

=1
 1+1+0 
Dobrze ?
5 lip 22:49
Saizou : ja sobie to zapisałem tak
 3n 
limn→+

=
 9n+22010 
 9n 
limn→+(

)1/2=
 9n+n2010 
 9n n2010 
limn→+(

+

)−1/2=
 9n 9n 
 n2010 
limn→+(1+

)−1/2=
 9n 
limn→+(1+0)−1/2=1
5 lip 22:54
Ada: rysunekjakubus reguła d'Hospitala 2010 razy to nie jest dobry pomysł. Zresztą, żeby korzystać z niej na ciągach musisz to uzasadniać z definicji granicy funkcji Heniego. Jeżeli nie widzisz od razu która funkcja rośnie szybciej, spróbuj twierdzenia o trzech ciągach. O co chodzi w twierdzeniu: Jeżeli trzy ciągi spełniają nierówność: an≤ bn ≤cn oraz lim an = lim cn = γ − istnieje granica właściwa, to lim bn = γ Szkic dowodu na rysunku, ogólnie chodzi o to, że jeżeli ciąg (an) − czerwone kropki zmierza do γ i ciąg (bn) zmierza do γ, to ciąg między nimi, też musi zmierzać do γ. Mam nadzieję, że nie namotałam ci emotka
5 lip 22:54
jakubs: Ada twierdzenie o trzech ciągach znam. Dziękuje za napracowanie się emotka
 n2010 
Granicę obliczyłem, ale chciałbym zrozumieć dlaczego

→0 przy n→ ?
 9n 
5 lip 23:01
Godzio: Saizou wypada pokazać (jednak na studiach, gdzie analiza jest ogólnouczelniana raczej nie trzeba). Mogę pokazać dowód jeśli chceszemotka
5 lip 23:03
Saizou : ja jeszcze się nie wziąłem za granice, ale pewnie jakubs by chciał emotka czekam za wynikami za studia
5 lip 23:08
jakubs: Saizou kiedy wyniki ? Ja mam w środę i czwartek.
5 lip 23:09
Saizou : 10 lipca na PWr a do 6 chyba na PP
5 lip 23:11
jakubs: To mniej więcej podobne terminy emotka
5 lip 23:12
Saizou : pożyjemy zobaczymy xd
5 lip 23:12
Godzio: Najprościej skorzystać z tego:
 an+1 
Jeśli an > 0 i limn→

= a < 1 to limn→an = 0
 an 
A to już nieco prościej udowodnić.
 an + 1 
|

− a| < ε
 an 
 an + 1 
− ε + a <

< ε + a
 an 
(−ε + a)an < an + 1 < (ε + a)an Teraz działa rekurencja (interesuje nas prawa strona tylko). Wystarczy, że ε + a < 1 ... Próbuj emotka
5 lip 23:13
jakubs: Nie no to jednak za wysoki poziom dla mnie. Nie wiem jak to rozkminić
5 lip 23:30
Godzio: Nie wiesz jak dokończyć, czy nie wiesz o co chodzi w tym dowodzie?
5 lip 23:31
jakubs:
 an+1 
Nie kapuję tego dowodu. Zakładasz, że limn→

=a i an>0 i udowadniasz, że
 an 
limn→ an=0 Nie wiem jak to odnieść do tego przykładu:
 n2010 
Myślałem, że trzeba pokazać, że limn→

=0
 n9 
5 lip 23:37
Godzio:
(n + 1)2010 9n 1 n + 1 1 

*

=

* (

)2010

< 1
9n+1 n2010 9 n 9 
 n2010 
więc

→ 0
 9n 
5 lip 23:41
asdf:
 n2010 
lim(n−>inf)

= inf.
 n9 
5 lip 23:52
5 lip 23:56
jakubs: Soory, źle popatrzyłem emotka Masz oczywiście rację.
5 lip 23:57
Godzio: Źle przepisałeś w poście 23:37 i asdf tak przeczytał emotka
5 lip 23:57
jakubs: No takemotka Już sam schemat dowodu rozumiem, tylko dalej jakoś tego klarownie nie widzę, że dla a<1 limn→ an=0 Muszę to jeszcze porządnie przemyśleć.
6 lip 00:01
Godzio: Dowód nie jest dokończony jeszcze, może dokończę, żeby było porządnie emotka Mamy: an + 1 < (ε + a)an Rekurencyjnie idziemy dalej: 0 < an + 1 < (ε + a)an < (ε + a)2an − 1 < ... < (ε + a)n − N + 1aN aN − ustalony wyraz, przechodzimy teraz z n do nieskończoności i mamy, że (ε + a)n − N + 1aN → 0 gdy tylko ε + a < 1 stąd an → 0 emotka
6 lip 00:04
asdf: ja bym to zrobił troche niestandardowo: http://www.algorytm.org/kurs-algorytmiki/zlozonosc-obliczeniowa.html http://www.algorytm.org/kurs-algorytmiki/rzedy-wielkosci-funkcji.html nie wiem czy na kazdych studiach technicznych tego ucza, ale na informatyce tak.
6 lip 00:14
6 lip 00:14
Godzio: Zależy czy robi to matematyk czy reszta świata W pierwszym przypadku raz trzeba to udowodnić, a później mówić, że dowolny wielomian rośnie wolniej niż dowolna funkcja wykładnicza o podstawie większej od 1
6 lip 00:15
asdf: wykorzystując rzędy wielkości (drugi link) mozna to udowodnić, tylko wlasnie to juz jest ta "reszta swiata"
6 lip 00:22
jakubs: Powoli rozumiem, ale ciężki jak dla mnie ten dowód. Rekurencję, to chyba pierwszy raz na oczy widzę. Dziękuję Godzio ! emotka
6 lip 00:24
asdf: żeby zrozumiec rekurencje trzeba pierw zrozumiec rekurencje...tak to dziala Przyznam szczerze, ze (też?) na poczatku mialem z tym problemy, tylko w troche innej dziedzinie, tzn. rozumialem, tylko nie wiedzialem, ze to rozumiem
6 lip 00:25
jakubs: Może przyjdzie czas, że to porządnie zrozumiem
6 lip 00:27
Powtórka: Wlasnie mamy przyklad tutaj Jakubs jest tegorocznym maturzysta. Granic ciagow nie bylo w programie Zamiast sie brac za liczenie granic z definicji i potem prostych granic to odrazu sie bierze za takie . Zycze w takim razie powodzenia we flustracji I na koniec. Biora sie za granice bo mysla ze to jest latwe a czy znaja definicje granicy ? Czy wiedza co to jest sa siedztwo czy otoczenie punktu . czy znaja dobrze te dwie definicje ?
6 lip 09:16
Powtórka: Mialem napisac sąsiedztwo itd
6 lip 09:18
Paulina: A Ty Powtórka kim tu jesteś, że ludzi oceniasz i ich uczysz ? Z tego co widzę tylko się mądrujesz bo zadania żadnego nie zrobiłeś/aś. Więc lepiej pilnuj swojego nosa
6 lip 09:48
jakubs: Liczyłem już proste granice oraz znam definicję. Znalazłem ten przykład przez przypadek(www.math.uni.wroc.pl/~jwr/2012/Analiza/lista3.pdf) i nie mogłem go rozwiązać dlatego napisałem. Oczywiście lepiej się wypowiadać nie znając kogoś i jego wiedzy.
6 lip 11:33
Powtórka: Pytasz mnie kim jestem ?. Otoz jestem juz dojrzalym czlowiekiem (nie powiem czy mezszcyzna czy kobieta) Ciebie akuratnie Paulina znam (przy okazji dyskusji o Ukrainie (Ciebie wtedy to nie interesowalo tylko matura ) Prawda? Poza tym jestes tegoroczna maturzystka i wlasnie (teraz cie ocenie) pokazalas ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem − dlatego moze nie zdalas matury (pisze moze bo nie wiem ) . I co znasz te definicje ? Pokaz gdzie ja ocenilem Jakubsa jaki on jest . napisalem tylko ze bierze sie za rzeczy trudne a podstawy w lesie Poza tym ja wiem ze jego mam studiowala wiec tez ma po niej ksiazki . Ale co innnego miec ksiazki i co innego zagladac do nich Pomimo tego zycze CI powodzenia . Pod innym nickiem pomagalem
6 lip 12:00
Powtórka: MIalo byc pomagalem/am
6 lip 12:01
jakubs: Nie ośmieszaj się piszesz "Mialem " o 9:18. Teraz nagle nie chcesz ujawnić swojej płci. Sam nie umiesz czytać ze zrozumieniem, ponieważ znowu piszesz, że mam podstawy w lesie. Pisz jak chcesz, ale ja oglądałem kurs z PWr odcinek po odcinku i zaznajomiłem się z teorią tzn. z definicjami, a także robiłem przykłady. Jak poszukasz w archiwum forum to zobaczysz, że pomagałem innym w graniach.
6 lip 12:19
Powtórka: Tak Jakubs jestem mezszcyzna . Dobrze mnie rozszyfrowales Nawet wiem ze pomagales maturzystom (wiec nie muszse szukac na forum ) Pozdrawiam (juz mialem napisac swoj dawny nick) emotka
6 lip 12:27
jakubs: Nie wstydź się i napisz emotka
6 lip 12:29
Powtórka: A teraz napisze CI dlaczego tak napisalem . Otoz uczniowie (99.9% ) maja w 5 literach to czego nie ma w programie i sie tego nie ucza (nawet dla siebie ) . pytaja a czy obowiazuje na rozszerzeniu . na podstawie ? Przyklad indukcja matematyczna , symbol Newtona , i inne Wiec zalozylem to samo . jesli umiesz to chwala CI za to ze nie musisz sie uczyc w wakacje granic czy innych rzeczy zeby miec potem nie tak ciezko na studiach Zobacz tak wlasnie teraz robi bezendu(uczy sie granic pochodnych− to co dostal od Mili emotka emotka ) i do tego jeszce pracuje
6 lip 12:38
Powtórka: Jeszcze sie nie domyslasz ?emotka
6 lip 12:39
Powtórka: Wlasnie tez materialy z PWr (bo Mila jest fanka matematykow wroclawskich emotka
6 lip 12:42
jakubs: Za klika dni rekrutacja na studia. Póki co ostro za naukę się nie brałem. To tak raczej w ramach rozrywki, bo nie wiedziałem, czy się na studia dostanę. Za klika dni już wszystko będę wiedział czy jest do czego się przygotowywać emotka
6 lip 12:44
Powtórka: Pewnie ze sie dostaniesz . I pewnie razem z bezendu sie spotkacie na uczelniemotka
6 lip 12:47
jerey: Powtórka to chyba n−latek emotka
6 lip 12:52