Granica
jakubs:
Nie wiem jak się za to zabrać.
5 lip 22:21
sushi_ gg6397228:
która funkcja
f(x)= x2010
czy
g(x)=9x jest szybciej rosnąca ?
5 lip 22:24
jakubs: f(x)
5 lip 22:32
sushi_ gg6397228:
| f(x) | |
| i de Hospital 2010−razy i wyjdzie..... |
| g(x) | |
5 lip 22:39
jakubs: Reguły de l'Hospitala jeszcze nie znam, ale zaznajomię się i spróbuję zrobić to zadanko.
Dzięki
5 lip 22:42
5 lip 22:45
Saizou :
Godzio a jak to pokazać, czy skorzystać z tego od tak ?
5 lip 22:49
5 lip 22:49
Saizou :
ja sobie to zapisałem tak
| | 9n | |
limn→+∞( |
| )1/2= |
| | 9n+n2010 | |
| | 9n | | n2010 | |
limn→+∞( |
| + |
| )−1/2= |
| | 9n | | 9n | |
| | n2010 | |
limn→+∞(1+ |
| )−1/2= |
| | 9n | |
lim
n→+∞(1+0)
−1/2=1
5 lip 22:54
Ada:
jakubus reguła d'Hospitala 2010 razy
to nie jest dobry pomysł. Zresztą, żeby
korzystać z niej na ciągach musisz to uzasadniać z definicji granicy funkcji Heniego.
Jeżeli nie widzisz od razu która funkcja rośnie szybciej, spróbuj twierdzenia o trzech ciągach.
O co chodzi w twierdzeniu:
Jeżeli trzy ciągi spełniają nierówność: a
n≤ b
n ≤c
n
oraz
lim a
n = lim c
n = γ − istnieje granica właściwa, to lim b
n = γ
Szkic dowodu na rysunku, ogólnie chodzi o to, że jeżeli ciąg (a
n) − czerwone kropki zmierza do
γ i ciąg (b
n) zmierza do γ, to ciąg między nimi, też musi zmierzać do γ. Mam nadzieję, że
nie namotałam ci
5 lip 22:54
jakubs: Ada twierdzenie o trzech ciągach znam. Dziękuje za napracowanie się
| | n2010 | |
Granicę obliczyłem, ale chciałbym zrozumieć dlaczego |
| →0 przy n→∞ ? |
| | 9n | |
5 lip 23:01
Godzio:
Saizou wypada pokazać (jednak na studiach, gdzie analiza jest ogólnouczelniana raczej nie
trzeba). Mogę pokazać dowód jeśli chcesz
5 lip 23:03
Saizou : ja jeszcze się nie wziąłem za granice, ale pewnie
jakubs by chciał

czekam za wynikami
za studia
5 lip 23:08
jakubs: Saizou kiedy wyniki ? Ja mam w środę i czwartek.
5 lip 23:09
Saizou : 10 lipca na PWr a do 6 chyba na PP
5 lip 23:11
jakubs: To mniej więcej podobne terminy
5 lip 23:12
Saizou : pożyjemy zobaczymy xd
5 lip 23:12
Godzio:
Najprościej skorzystać z tego:
| | an+1 | |
Jeśli an > 0 i limn→∞ |
| = a < 1 to limn→∞an = 0 |
| | an | |
A to już nieco prościej udowodnić.
| | an + 1 | |
− ε + a < |
| < ε + a |
| | an | |
(−ε + a)a
n < a
n + 1 < (ε + a)a
n
Teraz działa rekurencja (interesuje nas prawa strona tylko). Wystarczy, że ε + a < 1 ...
Próbuj
5 lip 23:13
jakubs: Nie no to jednak za wysoki poziom dla mnie. Nie wiem jak to rozkminić
5 lip 23:30
Godzio:
Nie wiesz jak dokończyć, czy nie wiesz o co chodzi w tym dowodzie?
5 lip 23:31
jakubs: | | an+1 | |
Nie kapuję tego dowodu. Zakładasz, że limn→∞ |
| =a i an>0 i udowadniasz, że |
| | an | |
lim
n→∞ a
n=0
Nie wiem jak to odnieść do tego przykładu:
| | n2010 | |
Myślałem, że trzeba pokazać, że limn→∞ |
| =0 |
| | n9 | |
5 lip 23:37
Godzio:
| (n + 1)2010 | | 9n | | 1 | | n + 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| * ( |
| )2010 → |
| < 1 |
| 9n+1 | | n2010 | | 9 | | n | | 9 | |
5 lip 23:41
asdf: | | n2010 | |
lim(n−>inf) |
| = inf. |
| | n9 | |
5 lip 23:52
5 lip 23:56
jakubs: Soory, źle popatrzyłem

Masz oczywiście rację.
5 lip 23:57
Godzio:
Źle przepisałeś w poście 23:37 i
asdf tak przeczytał
5 lip 23:57
jakubs: No tak

Już sam schemat dowodu rozumiem, tylko dalej jakoś tego klarownie nie widzę, że dla a<1
lim
n→∞ a
n=0
Muszę to jeszcze porządnie przemyśleć.
6 lip 00:01
Godzio:
Dowód nie jest dokończony jeszcze, może dokończę, żeby było porządnie

Mamy:
a
n + 1 < (ε + a)a
n
Rekurencyjnie idziemy dalej:
0 < a
n + 1 < (ε + a)a
n < (ε + a)
2a
n − 1 < ... < (ε + a)
n − N + 1a
N
a
N − ustalony wyraz, przechodzimy teraz z n do nieskończoności i mamy, że
(ε + a)
n − N + 1a
N → 0 gdy tylko ε + a < 1
stąd a
n → 0
6 lip 00:04
6 lip 00:14
6 lip 00:14
Godzio:
Zależy czy robi to matematyk czy reszta świata

W pierwszym przypadku raz trzeba to
udowodnić, a później mówić, że dowolny wielomian rośnie wolniej niż dowolna funkcja
wykładnicza o podstawie większej od 1
6 lip 00:15
6 lip 00:22
jakubs: Powoli rozumiem, ale ciężki jak dla mnie ten dowód. Rekurencję, to chyba pierwszy raz na oczy
widzę.
Dziękuję
Godzio !
6 lip 00:24
asdf: żeby zrozumiec rekurencje trzeba pierw zrozumiec rekurencje...tak to dziala

Przyznam
szczerze, ze (też?) na poczatku mialem z tym problemy, tylko w troche innej dziedzinie, tzn.
rozumialem, tylko nie wiedzialem, ze to rozumiem
6 lip 00:25
jakubs: Może przyjdzie czas, że to porządnie zrozumiem
6 lip 00:27
Powtórka: Wlasnie mamy przyklad tutaj
Jakubs jest tegorocznym maturzysta. Granic ciagow nie bylo w programie
Zamiast sie brac za liczenie granic z definicji i potem prostych granic to odrazu sie bierze za
takie .
Zycze w takim razie powodzenia we flustracji
I na koniec. Biora sie za granice bo mysla ze to jest latwe a czy znaja definicje granicy ?
Czy wiedza co to jest sa siedztwo czy otoczenie punktu . czy znaja dobrze te dwie definicje ?
6 lip 09:16
Powtórka: Mialem napisac sąsiedztwo itd
6 lip 09:18
Paulina:
A Ty Powtórka kim tu jesteś, że ludzi oceniasz i ich uczysz ? Z tego co widzę tylko się
mądrujesz bo zadania żadnego nie zrobiłeś/aś. Więc lepiej pilnuj swojego nosa
6 lip 09:48
jakubs: Liczyłem już proste granice oraz znam definicję. Znalazłem ten przykład przez
przypadek(www.math.uni.wroc.pl/~jwr/2012/Analiza/lista3.pdf) i nie mogłem go rozwiązać dlatego
napisałem. Oczywiście lepiej się wypowiadać nie znając kogoś i jego wiedzy.
6 lip 11:33
Powtórka: Pytasz mnie kim jestem ?.
Otoz jestem juz dojrzalym czlowiekiem (nie powiem czy mezszcyzna czy kobieta)
Ciebie akuratnie Paulina znam (przy okazji dyskusji o Ukrainie (Ciebie wtedy to nie
interesowalo tylko matura ) Prawda?
Poza tym jestes tegoroczna maturzystka i wlasnie (teraz cie ocenie) pokazalas ze nie umiesz
czytac ze zrozumieniem − dlatego moze nie zdalas matury (pisze moze bo nie wiem ) . I co
znasz te definicje ?
Pokaz gdzie ja ocenilem Jakubsa jaki on jest . napisalem tylko ze bierze sie za rzeczy
trudne a podstawy w lesie
Poza tym ja wiem ze jego mam studiowala wiec tez ma po niej ksiazki . Ale co innnego miec
ksiazki i co innego zagladac do nich
Pomimo tego zycze CI powodzenia . Pod innym nickiem pomagalem
6 lip 12:00
Powtórka: MIalo byc pomagalem/am
6 lip 12:01
jakubs: Nie ośmieszaj się piszesz "Mialem " o 9:18. Teraz nagle nie chcesz ujawnić swojej płci. Sam nie
umiesz czytać ze zrozumieniem, ponieważ znowu piszesz, że mam podstawy w lesie. Pisz jak
chcesz, ale ja oglądałem kurs z PWr odcinek po odcinku i zaznajomiłem się z teorią tzn. z
definicjami, a także robiłem przykłady. Jak poszukasz w archiwum forum to zobaczysz, że
pomagałem innym w graniach.
6 lip 12:19
Powtórka: Tak
Jakubs jestem mezszcyzna . Dobrze mnie rozszyfrowales
Nawet wiem ze pomagales maturzystom (wiec nie muszse szukac na forum )
Pozdrawiam (juz mialem napisac swoj dawny nick)
6 lip 12:27
jakubs: Nie wstydź się i napisz
6 lip 12:29
Powtórka: A teraz napisze CI dlaczego tak napisalem .
Otoz uczniowie (99.9% ) maja w 5 literach to czego nie ma w programie i sie tego nie ucza
(nawet dla siebie ) . pytaja a czy obowiazuje na rozszerzeniu . na podstawie ?
Przyklad indukcja matematyczna , symbol Newtona , i inne
Wiec zalozylem to samo . jesli umiesz to chwala CI za to ze nie musisz sie uczyc w wakacje
granic czy innych rzeczy zeby miec potem nie tak ciezko na studiach
Zobacz tak wlasnie teraz robi
bezendu(uczy sie granic pochodnych− to co dostal od
Mili

) i do tego jeszce pracuje
6 lip 12:38
Powtórka: Jeszcze sie nie domyslasz ?
6 lip 12:39
Powtórka: Wlasnie tez materialy z PWr (bo
Mila jest fanka matematykow wroclawskich
6 lip 12:42
jakubs: Za klika dni rekrutacja na studia. Póki co ostro za naukę się nie brałem. To tak raczej w
ramach rozrywki, bo nie wiedziałem, czy się na studia dostanę. Za klika dni już wszystko będę
wiedział czy jest do czego się przygotowywać
6 lip 12:44
Powtórka: Pewnie ze sie dostaniesz .
I pewnie razem z
bezendu sie spotkacie na uczelni
6 lip 12:47
jerey: Powtórka to chyba
n−latek
6 lip 12:52