asymptoty
asd: Witam mam podane asymptoty funkcji
lim
x−>−∞ f(x)=5
lim
x−>+∞(f(x)−2x+1)=0
Teraz mój problem jest następujący, bo ktoś powiedział mi że jakby w przykładzie było samo −2x
to asymptota ukośna by istniała, jesli jest −2x+1 to jej nie ma. Są tu jacyś eksperci w tej
dziedzinie, ponieważ już mam mętlik w głowie
5 lip 20:11
sushi_ gg6397228:
najpierw wzór funkcji f(x)=....
5 lip 20:15
asd: Nie wiem czy dobrze myślę
y=5x+0
5 lip 20:19
asd: Czekaj może tak y=−2x+1
5 lip 20:21
asd: up
5 lip 20:35
asd: Ktoś pomoże

? Bo nie wiem jak wyznaczyć tą asymptotę ukośną.
5 lip 21:29
zawodus: Napisz treść zadania.
5 lip 21:33
Adam: Naszkicować wykres funkcji f:R−>R jeśli wiadomo, że
limx−>0+f(x)=0 limx−>0−f(x)=−∞
limx−>−∞f(x)=5 limx−>+∞(f(x)−2x+1}=0
Wiem, ze istnieje asymptota pionowa lewostronna. Dalej nie potrafię rozgryźć asymptoty ukośnej
i poziomej.
5 lip 21:41
zawodus: Nie rozumiem z czym masz problem? Bierzesz kartkę i rysujesz

tu nie ma nic do liczenia.
5 lip 21:45
Adam: No tak tyle, ze nie potrafię znaleźć równania asymptoty ukośnej
5 lip 21:51
sushi_ gg6397228:
f(x) − 2x+1=0 −−−−> f(x)=.....
5 lip 21:55
Adam: Wydaje mi się, że y=−2x+1
5 lip 21:59
Adam: Dobrze jest ?
5 lip 22:07
sushi_ gg6397228:
co napisałem o 21.55
jak nie umiesz wzoru przekształcić, to może trzeba wrócić do SP
5 lip 22:14
Adam: f(x)=2x−1 tak ?
5 lip 22:26
Adam: Jeszcze mam pytanie, kiedy wiadomo że asymptota jest pozioma, a nie ukośna
5 lip 23:23
Godzio:
Pozioma jest postaci
y = b
Ukośna jest postaci:
y = ax + b dla a ≠ 0
5 lip 23:28
Adam: Dziękuje
5 lip 23:33