logarytmy równania
tyu:
czy są jakieś szczególne wzory na logarytm do potęgi np 2, bo chyba o to chodzi w tym zadaniu
chodzi mi o takie zadanie
log
32 x + 2log
3x−8=0 czy to jest równoważne
log
3x * log
3x + 2log
3x−8=0

czy tutaj robię podstawienie log
3x=t
5 lip 18:40
Kaja: to jest równoważne i podstawienie możesz zrobić oczywiście
5 lip 18:48
ICSP: Możesz próbować podstawieniem, albo spróbować dopełnić do wzoru na kwadrat sumy
5 lip 18:49
tyu: spróbuję z podstawieniem. Dzięki za odpowiedź.
5 lip 18:54