Funkcja logarytmiczna
michael :
5 lip 16:14
krystek: | | 3 | | 2 | |
log.....=c ⇔( |
| )4=( |
| )c |
| | 2 | | 3 | |
5 lip 16:29
unknown: minus 4
5 lip 16:29
krystek: ok
5 lip 16:30
5 lip 16:32
michael : z jakich wzorów mam skorzystać?
5 lip 17:13
michael : wiem że to dla was jest proste pomożęcie
5 lip 17:17
Soul Monster: Najłatwiej korzystać z definicji.
log
ab=c
a
c=b
więc
x=−4
5 lip 17:22
Hugo: A jak sb definiujesz sb logi?
Do jakiej potęgi należy podnieść 2/3 aby uzyskać 81/16 ...
Widać że jeżeli będzie potęga dodatnia to 2/3 by się [lim
x→∞ 2/3
x = 0]

KU ZERU
Czyli trzeba ujemną
2/3
−1 = 3/2 i teraz to do jakiej da nam 81/16
5 lip 17:23
michael : czekajcie próbuje rozwiązać
5 lip 17:26
Hugo: wakacje są...
5 lip 17:31
Soul Monster: Hugo, nie widzę sensu wprowadzania granic. Tylko zamieszasz mu w głowie.
5 lip 17:35
michael : | | 81 | | 3 | | 2 | |
log23 |
| =log23( |
| )4= log23( |
| )−4= −4 |
| | 16 | | 2 | | 3 | |
5 lip 17:37
Soul Monster: dokładnie tak.
5 lip 17:40
michael : korzystałem z wzoru loga a=1
5 lip 17:41
michael :
5 lip 17:47
michael : wyszło mi nareszcie
5 lip 17:48
daras: uff
5 lip 18:28
unknown: brawo....1 do − 4 to −4
5 lip 18:33