Znaleźć funkcje takie, że
Kapuś: Znaleź wszystkie takie funkcje, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x styczna do wykresu
funkcji z punkcie (x, f(x)) przecina oś OX w punkcie (pi/2, 0)
Jedyne co mi przychodzi na myśl to g'(pi/x)=f'(x) ale dalej już nie wiem co robić
5 lip 15:23
Kapuś: Pomyliłem się. Miało być g'(pi/2) oczywiście.
Próbuję coś kombinować i wyszło mi tylko tyle, że skoro g'(x)=f'(x) to można obustronie
przecałkować po dx
I z tego wynika że g(x)+C=f(x)+A... i znowu zacięcie... chyba, że taka ma być odpowiedź. Tylko
wtedy ten punkt nic nie ma do tego.
5 lip 15:39
MQ: Nie, to nie tak.
| | π | |
Wszystkie styczne do f(x) mają postać: y=f'(x)*x+ |
| |
| | 2 | |
więc
i masz równanie różniczkowe −− możesz je sobie przerobić na postać:
albo
5 lip 15:55