Woda wypływająca z naczynia
Tryptyk: Prędkość wody wypływającej przez otwór w dnie naczynia jest równa 0,6√2Gh, gdzie G=10 m/s a h
oznacza głębokośc wody. Naczynie ma kształt walca o średnicy podstawy 2R=1.8m. Otwór w dnie ma
średnicy 2r=6cm. Wysokość walca jest równa H= 2,45m Po jakim czasie woda wycieknie z naczynia?
W chwili początkowej walec był wypełniony wodą.
5 lip 14:54
MQ: Trzeba ułożyć równanie różniczkowe na zmianę objętości wody w naczyniu:
V (duże) − objętość wody
v (małe) − prędkość wypływu
A − przekrój poprzeczny otworu
z warunkiem początkowym V(0)=objętość walca, którą sobie wyliczysz
Trzeba obliczyć, dla jakiego t, V(t)=0.
I tyle
5 lip 15:18
Kapuś: Dzięki, pomogło
5 lip 15:30