liczby zespolone
asd: Wyznaczyć część rzeczywistą liczby z
Ma ktoś pomysł jak to ruszyć ?
5 lip 13:34
zombi: i3 = i2*i = (−1)*i
+ mnożenie przez sprzężenie
5 lip 13:53
pigor: ..., z=a+bi,
a=? , jednostka urojona i=
√−1 ⇒
i2= −1,
więc
| | 2i−2i3 | | (2i−2i3)(5+3i) | | 10i+6i2−10i3−6i4 | |
z= |
| = |
| = |
| = |
| | 5−3i | | (5−3i)(5+3i) | | 52−(3i)2 | |
| | 10i−6+10i−6 | | 20i−12 | | 10 | | 6 | |
= |
| = |
| = |
| i− |
| , czyli |
| | 25+9 | | 34 | | 17 | | 17 | |
a= −617 − część rzeczywista danej liczby zespolonej
5 lip 16:50