matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Twierdzenie cosinusów
Blue:
Uzasadnij, że z twierdzenia cosinusów wynika twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa.
5 lip 11:30
...:
... w Pitagorasku masz, że w trójkącie prostokątnym a
2
+b
2
=c
2
Z tw. cosinusów c
2
=a
2
+b
2
−2abcosγ wynika, że tylko dla γ=90
o
zachodzi ... itd −
5 lip 12:05
Blue:
Dzięki
6 lip 10:11