Twierdzenie sinusów
Blue: Dany jest trójkąt ABC, w którym półprosta CP jest dwusieczną kąta ACB. Wykaż, że długości
odcinków, na które dwusieczna dzieli bok AB, są proporcjonalne do długości boków AC i BC.
Proszę o pomoc w tym zadaniu, wiem, że chyba trzeba tutaj wykorzystać twierdzenie sinusów, ale
nie wiem, jak się za to zabrać
5 lip 08:43
Ada: Nie trzeba wykorzystywać twierdzenia sinusów. Powstałe w ten sposób trójkąty mają jeden kąt
otej samej mierze i jeden wspólny bok, więc są podobne
5 lip 12:18
...:
... to trochę za mało jak na podobieństwo trójkątów−
5 lip 20:50
Eta:

Z tw. sinusów w trójkątach:
| | b | | x | | x | | sinα | |
ADC : |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | sinβ | | sinα | | b | | sinβ | |
| | a | | y | | a | | y | | y | | sinα | |
DBC: |
| = |
| = |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | sin(180o−β) | | sinα | | sinβ | | sinα | | a | | sinβ | |
5 lip 21:10
Eta:
Ada podała złą wskazówkę
5 lip 21:10
Eta:
Cechy podobieństwa trójkątów : (bbb) (bkb) (kkk)
5 lip 21:22
...:
... dlatego Ją "skarciłem" ... pewnie pokalapućkało się Jej z prostokątnym −
5 lip 21:30
Ada: Nie, dawno nie miałam geometrii i nie pamiętałam dokładnie jakie były warunki na przystawanie
trójkątów, choć przed napisaniem tego powinnam sprawdzić, za czego nie zrobienie przepraszam.
Hmm... choć w zasadzie twój post
... by lepiej o mnie świadczył
5 lip 22:44
Blue: Eta Wielkie dzięki!
6 lip 15:12