bardzo podstawowe całki ;)/Krysicki, Włodarski 15.39
bck:
x−1
∫
dx=?
3√x+1
Próbowałam to rozwiązać podstawiając t za x+1 i później rozdzielając na 3 całki, ale w
odpowiedziach jest inny wynik(35(x−4)3√(x+1)2)
Uczę się tego sama, więc proszę o nieomijanie kroków po drodze, bo nie zrozumiem
4 lip 21:53
ICSP: t = 3√x + 1 − myślę, że to podstawienie będzie wygodniejsze
4 lip 22:14
Mila:
Albo
x+1=t3, dx=3t2 dt
(t3−2)*3t2
∫
dt=3∫(t3−2)*t dt= teraz rozwiązuj.
t
4 lip 22:17
Eta:
Stosujemy podstawienie:
3√x+1=t ⇒ x+1=t3 to x=t3−1 dx=3t2dt i x−1= t3−2