matematyczne problemy
matematyczneproblemy: Witam. Mam problem z rozwiązaniem równania,.. niby proste? a jednak!
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania..
x + 2y +z = 0
x − 6y + 2y = 3
x + y = 6
4 lip 17:18
nim2:
Problem zniknie,jak porządnie przepiszesz treść zadania
4 lip 17:26
ICSP: to chyba jest układ równań

x + 2y + z = 0
x − 4y = 3
x + y = 6
Odejmując drugie równanie od trzeciego dostaje :
x + y − (x − 4y) = 6 − 3
x + y − x + 4y = 3
5y = 3
4 lip 17:28
matematyczneproblemy: jest przepisane prawidłowo. poza tym ze z lewej strony ma być klamerka, która łączy wszystkie
trzy "działania''
4 lip 17:29
matematyczneproblemy: przepraszam, mój błąd... ma tam być
x + 2y +z = 0
x − 6y + 2z = 3
x + y = 6
4 lip 17:29
matematyczneproblemy: to by było zbyt piękne gdyby w drugim działaniu byly dwa ''y''
4 lip 17:30
nim2:
@
ICSP
Nikt by tak nie pisał drugiego równania : x
−6y+2y=3 tylko : x−4y=3
4 lip 17:31
nim2: Aaaa... jednak mam rację
4 lip 17:31
matematyczneproblemy: zwracam honor.
ale nadal błagam o pomoc. robiąc metodą wyznaczników ( macierze itd) wychodza mi bzdety ..
4 lip 17:34
ICSP: Jakie metody na zajęciach miałeś ?
4 lip 17:34
nim2:
odp: x= 7
y= −1
z= − 5
4 lip 17:35
matematyczneproblemy: ijak to tego doszłeś/doszłaś nim2 ?
mi wyszło na samym starcie x = −6
4 lip 17:36
matematyczneproblemy: ICSP: na zajeciach z poprzednim wykladowca wgl tego nie mialam, teraz jest zmiana na egzaminie
a kolejny wykładowca dał takie zadanie, dlatego probuje sama do tego dojść, żeby to zrozumieć
i umieć na kolejny egzamin..
4 lip 17:37
nim2:
3/ x+y=6
2/ −2x−4y−2z=0
1/ x −6y+2z=3
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x−10y=3
x +y =6
−−−−−−−−−−−
−9y=9 ⇒ y=−1 to x+y=6 ⇒ x= 7 i z=.......... = −5
4 lip 17:39
matematyczneproblemy: dziękuje, zaczynam coś rozumieć..
metoda wyznacznikowa, jest tutaj bez sensu, chyba..
4 lip 17:42
nim2:
Możesz liczyć z wyznaczników
1 2 1
W= 1 −6 2
1 1 0
0 2 1
Wx= 3 −6 2
6 1 0
itd...........
4 lip 17:46
matematyczneproblemy: no właśnie tak liczyłam, ale wychodza mi same brednie ; <
4 lip 17:47
nim2:
Metodą Sarrusa : W= 9 Wx=63, Wy= −9 , Wz= −45
x=−7, y=−1, z= −5
4 lip 18:56
matematyczneproblemy: dziękuje wszystkim za pomoc! Matematyka zaliczona!
7 lip 10:06