matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć równanie stycznej
Marcin:
Wyznacz równanie stycznej do wykresu f(x)=arctg x w punkcie (1, f(1))
4 lip 15:11
J:
y = f'(1)(x −1) + f(1)
4 lip 15:15
Marcin:
to wyjdzie
1
1
π
y=
x −
+
2
2
4
4 lip 15:33
J:
1
π
2
− 1
Tak .... możesz zapisać: y =
x −
2
2
4 lip 15:38
J:
1
π
2
− 1
... y =
x +
2
2
4 lip 15:43