wybór studiów
Ania: Nie wiem co wybrać: matematykę czy inżynierię materialową. Proszę pomóżcie bo mam już bardzo
mało czasu...
Dziękuję za odpowiedzi w stylu: przejrzyj program studiów, ważne co Ty lubisz itp. Już
przejrzałam. Obie dziedziny mi się podobają.
Chciałabym wiedzieć jak te kierunki wyglądają w praktyce. Może ktoś już skończył i podzieli się
wrażeniami ze studiów i pracy? Ja po materiałowej chciałabym zajmować się nanomateriałami lub
biomaterialami. Czy w Polsce są miejsca gdzie mogłabym to robić?
Chodzi o to że może dzięki Wam dowiem się czegoś czego jeszcze nie wiem a co pomoże mi podjąć
właściwą decycję
4 lip 13:04
Ewelina: ja mam dylemat pomiędzy Zarzadzaniem i Inżynierią Produkcji, Automatyką i Robotyką a Fizyką
Techniczną.. ale jednak chyba pojdę na inżynierię produkcji, ponieważ szybko można znaleźć po
tym kierunku pracę. Też chciałam iść na matematykę ( zdałam pięknie rozszerzoną) ale niestety
nie ma co się oszukiwać.. ciężko po tym z pracą. Mój wychowawca(matematyk)mi to odradzał. W
tych czasach warto podjąć studia techniczne, na których matematyka i fizyka to podstawa
wiedzy. Inżynieria materiałowa kojarzy mi się z dużą ilością chemii, mam kolegę który ukonczył
ten kierunek no i pracuję teraz naukowo na uczelni. Jeżeli chodzi o pracę w firmie zakładzie,
to nie slyszałam zeby w Polsce ta dziedzina była aż tak rozwinięta, za granicą owszem.
4 lip 17:14
MQ: Wybierz to, co cię bardziej interesuje.
4 lip 17:22
Ada: Ale przecież po matematyce można zaleźć pracę, chyba bardziej niż po inżynierii (czymkolwiek co
nie jest informatyką)

Z tym, że matematyka na studiach i matematyka w LO to dwie różne matematyki.
MQ jeżeli można spytać, ty skończyłeś fizykę
4 lip 17:47
MQ: Tak
4 lip 17:52
Ania: Nie wiem co interesuje mnie bardziej, i jedno i drugie wydaje się ok dlatego potrzebuję do
podjęcia decyzji jak największej ilości faktów i opinii o tych kierunkach

@Ewelina
Czym zajmuje się Twój kolega na tej uczelni? Czy trudno było się dostać do takiej pracy?
4 lip 22:42
Nieznajomy : A to matematyka ogólna czy stosowana ?
4 lip 23:15
Ania: Ogólna, ale jeśli chodzi o specjalność to nie będzie to raczej matematyka teoretyczna tylko
zastosowania w technice albo finansach
4 lip 23:32