Wyrazy, monotoniczność i wzór ogólny ciągu
Mati: Dzień dobry
Sumę n początkowych wyrazów pewnego ciągu (a
n) można obliczyć ze wzoru S
n= 2n
2+n
a) Oblicz trzy początkowe wyrazy tego ciągu S
1=a
1 S
1=3. a
1='2*(1)
2+1=3
a
2=10 a
3=21
b) Wyznacz wzór ogólny tego ciągu
a
n= S
n−S
n−1
a
n= 2n
2+n−[2(n−1)
2+(n−1)]=
2n
2+n−[2(n
2−2n+1)+n−1]=2n
2+n−(2n
2−4n+2+n−1)=2n
2+n−2n
2+4n−2−n+1= 4n−1.
a
n=4n−1 − wzór ogólny ciągu.
c) zbadaj monotoniczność ciągu
a
n= 4n−1 a
n+1= 4(n+1)−1= 4n+4−1=4n+3
a
n+1−a
n = 4n+3−4n+1=4
no i nie wiem...jakby mógł ktoś sprawdzić to by było fajnie...jeszcze nie wiem tylko jak
ustalić jaki to ciąg i czy jest wszystko dobrze?
4 lip 12:46
J:
Podpunkt b.. OK.
Podpunkt c ... skoro an+1 − an = 4 ... to jest to ciąg arytmetyczny , gdzie r = 4
4 lip 12:52
J:
Podpunkt a .... jeszcze raz.
4 lip 12:54
Mati: Czyli w c) ciąg jest rosnący ponieważ różnica an+1−an jest dodatnia? A w tym a) to hmm no
właśnie nie wiem..
4 lip 12:58
J:
Tak.. to jest ciąg arytmetyczny rosnący..
a) a1 = S1 = 3
a2 = S2 − a1 = .... policz sam
a3 = S−3 − S2 = ....
4 lip 13:04
J: ..oczywiście: a3 = S3 −S2
4 lip 13:06
Mati: Dziekuję

a
1=3
a
2=7
a
3=11
4 lip 13:14
J: Tak..
4 lip 13:20
Mati: Hmm a jak obliczyć coś takiego?
| | cos 120 + sin 300 | |
b) |
| = |
| | ctg −225 | |
4 lip 13:53
J:
a) .. = cos60o
b) .. wzory redukcyjne
4 lip 13:55
Mati: b) w liczniku cos(180−60)+sin(360−60)? a co będzie w mianowniku?
4 lip 14:05
J:
ctg(−α) = − ctgα ..... 225o = 270o − 450
4 lip 14:08
Mati: Czyli będzie tg 45 bo przechodzimy na kofunckję i to na plusie?
4 lip 14:16
J: .... ale przed tym − bo masz: − ctg(270−45) = − tg45
4 lip 14:21
Mati: | | cos60 − sin60 | |
Czyli ostatecznie |
| =? |
| | −tg45 | |
4 lip 14:27
Mati: | | −1+√3 | |
= |
| ?  |
| | 2 | |
4 lip 14:30
J: Nie ... popatrz dobrze na wzory redukcyjne.
4 lip 14:32
4 lip 14:34
J: Nie... złe znaki...jeszcze raz.
4 lip 14:35
Mati: No tak ale dlaczego cos120; sin300?
4 lip 14:37
Mati: | | −10 | | 10 | |
bo w a) sobie poradziłem to chyba będzie cos |
| = cos |
| = cos (360−60)= cos60= |
| | 6 | | 6 | |
4 lip 14:40
Mati: oczywiscie zjadłem π
4 lip 14:41
J: Tak.
4 lip 14:48
Mati: No właśnie a co w tych znakach mam nie tak?
4 lip 18:29
Mati: ?
4 lip 23:27
4 lip 23:33
bezendu:
Dobranoc.
5 lip 00:06