Na ściankach sześciennej kostki znajdują się następujące liczby oczek:1,2,3,4,5,6.
a)Uzupełnij tabelkę przedstawiającą rozkład prawdopodobieństwa dla rzutu tą kostką.
b)Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby oczek większej od 3.
Tam gdzie mamy napisane w jest to ω1 a tam gdzie p jest to ρ1
Za udzielone odpowiedzi serdecznie dziękuję
| 1 | ||
wynosi | ||
| 6 |
| IAI | 3 | 1 | ||||
P(A) = | = | = | ||||
| IΩI | 6 | 2 |
| 2 | ||
Coś się nie zgadza bo w odpowiedzi mam podane b) | ||
| 3 |
| 2 | ||
Prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby oczek większej od dwóch wynosi: | , | |
| 3 |
| 1 | ||
natomiast większej od trzech z pewnością wynosi | ( chyba,że od dzisiaj coś się zmieniło | |
| 2 |