Wyznaczyć i narysować w układzie współrzędnych dziedzinę funkcji.
Daniel: Wyznaczyć i narysować w układzie współrzędnych dziedzinę funkcji.
f(x,y)=x3y√|x+1|−2+5xln(4x−x2−y2)−6xy3√3+x+ln(x+y)
1) |x−1|−2≥0
|x−2|≥2
x−1≥2 ∨ x−1≤−2
x≥3 ∨ x≤−1
2) 4x−x2−y2>0
dalej nie wiem jak to rozpisać i narysować
3) 3+x≥0
x≥−3
4)x+y>0
y>−x
Bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze i rozpisanie drugiej dziedziny i zrobienie rysunku.
Z góry bardzo dziękuję.
3 lip 23:46
Mila:

2) 4x−x
2−y
2>0 /*(−1)⇔
x
2+y
2−4x<0
(x−2)
2−4 +y
2<0
(x−2)
2+y
2<2
2 wnętrze koła S=(2,0) , r=2
4 lip 00:01
Ada:

2)
x
2+y
2−4x < 0
(x−2)
2+y
2 − 4 < 0
(x−2)
2+y
2 < 4
Koło bez brzegu o promieniu 2.
Przepraszam, że to tak strasznie nakoloryzowane wyszło.
1) zielony
2) fioletowy
3) niebieski
4) czerwony
4 lip 00:12
Daniel: Czyli środkiem koła jest pkt 0,0 czy 0,2?
4 lip 13:16
J:
S(2,0)..popatrz na wzór tego koła.
4 lip 13:23
Daniel: Czyli Ada źle zaznaczyła koło na rysunku?
4 lip 14:51
J: Tak...dobrze zaznaczyła "Mila".
4 lip 14:53
Daniel:

Czy to jest poprawnie zrobiony rysunek? Czy zakropkowane na pomarańczowo pole jest dziedziną?
4 lip 15:06
J: Nie... musisz wyznaczyć część wspólną tych czterech zbiorów
4 lip 15:14
Daniel: Czyli tą ćwiartkę koła za x≥3 w prawo?
4 lip 15:40
J: Dokładnie.
4 lip 15:41
J: Dokładnie.
4 lip 15:41
Daniel: I tylko to? Z lewej już nic?
4 lip 15:56
J: Tylko to.
4 lip 16:01