aa
Ania: Oblicz
∫ x2sinh xdx
3 lip 22:53
Ania: w uproszczeniu
x2 cosh x− f 2x cosh xd x= x2cosh x −2xsinh x+ f 2sinh xdx = x2cosh x −2x sinhx +2cosh x +C
3 lip 22:55
Ania: chyba dobrze
3 lip 22:56
Godzio:
sinh(x) = shx
cosh(x) = chx
∫x2shxdx = x2chx − 2∫xchxdx = x2chx − 2xshx + 2∫shxdx = x2chx − 2xshx + 2chx + C
3 lip 22:56
Ania: a to? bo nie wiem...
3 lip 22:58
Hugo: | | 2 | | 2 | |
t=5+3cosh x => |
| √t + C = |
| √5+3cosh x +C |
| | 3 | | 3 | |
dt=3sinh xdx
3 lip 23:00
Godzio:
5 + 3chx = t
| | 1 | |
3shxdx = dt ⇒ shxdx = |
| dt |
| | 3 | |
3 lip 23:01
Ania: zgadza sie z odp dziękuję
3 lip 23:01