Szeregi
Ona22: Hej, mam takie zadanko dla jakich wartości a szereg jest zbieżny, oblicz sumę dla a = 1/3
∑ od n=0 do nieskończoności (2a2−5a+1)n
Nie wiem jak się za to zabrać, mógłby ktoś podpowiedzieć od czego zacząć?
Dzięki!
3 lip 22:40
3 lip 22:52
ICSP: a kiedy szereg w postaci :
∑ qn
jest szeregiem zbieżnym ?
3 lip 22:52
Ona22: Kiedy |q| < 1
3 lip 22:55
ICSP: W czym jest zatem problem ?
3 lip 23:05
Ona22: Problem jest w tym, że policzyłam −1 < 2a2 − 5a +1 < 1 dla −1 wyszła mi delta 3 oraz a1= 1/2 i
a2 = 2 czyli szereg jest zbieżny dla a należących (1/2;2), ale nie wiem jak policzyć to a =
1/3, podstawiłam wyszło −4/9 dla każdego to do n więc wychodzi 0, ale to raczej źle
3 lip 23:09
ICSP: źle rozwiązana podwójna nierówność.
3 lip 23:17
Ona22: Dzięki za podpowiedź ICSP, już się poprawiłam rozwiązania są dwa:
0 < a < 1/2 i 2 < a < 5/2, ale dalej nie wiem co z suma dla a = 1/3
3 lip 23:27
3 lip 23:32
Ona22: Czyli suma dla a = 1/3 wynosi 9/13 ?
3 lip 23:35
ICSP:
3 lip 23:36
Ona22: Jak dziecko za rączkę ale dałeś radę. Dzięki ICSP
3 lip 23:38