Znale ́z ́c wszystkie takie funkcje r ́o ̇zniczkowalne f : (0 , ∞ ) −→ (0 , ∞ )
arawenna: Znaleźć wszystkie takie funkcje różniczkowalne f:(0,∞)→(0,∞), że dla każdego t>0 na stycznej do
wykresu funkcji f w punkcie P=(t, f(t) )leży punkt postaci (a,0)= A, a >0 i punkt postaci
(0,b)=B, b>0 przy czym punkt P jest środkiem odcinka AB.
3 lip 22:04
Ada: Korzystając z faktu, że współczynnik nachylenia prostej a jest równy pochodnej w punkcie (o ile
taka pochodna istnieje).
Zakładamy, że f(t) jest różniczkowalna w przedziale (0; +
∞), czyli styczna jest postaci:
y = f'(t) + β
Wiemy też, że do stycznej należą punkty A i B, więc:
f'(t) = a, β = b
Oraz wiemy, że P jest środkiem odcinka AB, czyli współrzędne spełniają zależność:
| | a | | b | | f'(t) | | β | |
(t, f(t) ) = ( |
| , |
| ) = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Mamy równanie:
| | f'(t) | |
t = |
| ⇒ f(t) = t2+C |
| | 2 | |
3 lip 23:55