znaleźć rozwiązanie ogólne równania
arawenna: znaleźć rozwiązanie ogólne równania: x'(t)= −4tgtx(t) +8 tgt(2+ cos2t) na przedziale (−π/2,
π/2)
znaleźć rozwiązanie zagadnienia początkowego : { x'(t)= −4 tg t x(t) + 8 tg t (2+ cos2 t)
x(π/4)=7
3 lip 21:59
b.: robiłbym tak:
x'(t) + 4 tg t x(t) = 8 tg t (2+ cos2 t)
teraz znajdujemy funkcję pierwotną do 4 tg t, niech F będzie tą funkcją, wtedy mnożąc
obustronnie przez exp(F(t)):
exp(F(t)) ( x'(t) + 4 tg t x(t) ) = 8 tg t (2+ cos2 t) exp(F(t))
czyli
( exp(F(t)) x(t) )' = 8 tg t (2+ cos2 t) exp(F(t))
teraz odcałkowujemy i już
4 lip 01:25