jerey: granice.
nie bede juz tworzył nowych tematów, będe wrzucał wszystko tutaj z czym mam problem:
1.
3 lip 21:46
ICSP: (n+2)! = n!(n+1)(n+2)
3 lip 21:47
3 lip 21:50
ICSP: co rozumiemy przez słowo coś ?
3 lip 21:51
jerey: eh, zle sie wyraziłem, np 1n!
3 lip 21:51
jakubs: Tak
3 lip 21:51
ICSP: czyli "coś" jest stała?
Wtedy owszem
3 lip 21:52
jerey: ok
3 lip 21:52
jerey: o to mi chodziło ICSP
3 lip 21:53
jerey: limn>inf n√2n+(−1)nn
n√2n−1 ≤ n√2n+(−1)nn ≤ n√2n+1
limn >inf n√2n+1 =limn >inf n√n(2+1n = limn>inf n√n*n√(2+1n)=
n√n * n√2 =1
limn >inf n√2n−1=limn>inf n√n(2−1n= limn>inf n√n*n√(2−1n)= 1
⇒limn>inf n√2n+(−1)nn = 1
tak jest dobrze?
28 lip 13:55
asdf: ok, a dla scislosci: wiesz czemu limn−>infn√n = 1?
28 lip 14:55
jerey: no jest na to wzorek
28 lip 14:59
Piotr 10: n
1/n = n
0 = 1
28 lip 15:01
asdf: jerey, nie: "jest na to wzorek", tylko dobrze jest sobie do wyprowadzic.
28 lip 15:10
jerey: Piotr zrobił to za mnie
28 lip 15:13
asdf: samemu lepiej
28 lip 15:24
jerey: | | 3n+2n | |
limn>inf n√ |
| < całosc pod pierwiastkiem n−tego stopnia |
| | 5n+4n | |
jak się z tym uporać?
28 lip 15:27
pigor: ...., np. tak :
| | 3 | | 1+(23)n | |
= ( |
| ) 1n* ( |
| ) 1n = = i teraz przejdź |
| | 5 | | 1+(45)n | |
do granicy przy n→
∞ , to = ...
28 lip 16:22
jerey: dzieki @pigor za rozwiązanie, zanotowałem je sobie jako 2 sposób, a korzystając z tw o 3
ciągach jak ograniczyc tą granice?
28 lip 16:54
zombi: Ew. z tw. o 3 ciągach tylko trzeba ładnie oszacować.
| 1 | | 3n | | 3n | | 3n+2n | | 3n+2n | |
| * |
| = |
| < |
| < * |
| |
| 2 | | 5n | | 2*5n | | 5n+5n | | 5n+4n | |
Z drugiej strony
| | 3n+2n | | 3n+2n | | 3n+3n | | 3n | |
* |
| < |
| < |
| = 2* |
| |
| | 5n+4n | | 5n | | 5n | | 5n | |
Czyli
| 1 | | 3n | | 3n+2n | | 3n | |
| * |
| < * |
| < 2* |
| ⇔ |
| 2 | | 5n | | 5n+4n | | 5n | |
| | 1 | | 3 | | 3n+2n | | 3 | |
n√ |
| * |
| < * |
| {1}{n} < n√2* |
| |
| | 2 | | 5 | | 5n+4n | | 5 | |
| | 3 | |
Przechodzisz na n−>∞ i masz granice |
| |
| | 5 | |
28 lip 16:59
jerey: @zombi dzieki wielkie, takiego rozwiązanie własnie potrzebowałem. Zaraz będe je
analizował.
28 lip 17:00
jerey: potrzeba mi wiecej zadan tego typu, na tw o trz3ech ciągach, w moim skrypcie mam raptem 6 zadan
na to twierdzenie
28 lip 17:22
jerey: a coś takiego mogę zrobić , np tak?
limn>∞ (3+(−1)n)n
3n≤3n+(−1)n2≤(3+3)n
3n≤3n+(−1)n2≤2*3n
n→∞ wiec granica limn>∞ (3+(−1)n)n tez ∞
28 lip 18:00
Kacper: Uznam, że tego (3+x)
2=3
2+x
2 nie widziałem
28 lip 18:18
jerey: 
dobrze ze ktoś tu jeszcze czuwa
28 lip 18:21
Kacper:
28 lip 18:22
jerey: 18 minut wam to zajęło

czekałem kto będzie pierwszy
28 lip 18:23
Kacper: Mnie nie było dlatego tak długo
28 lip 18:58
Radek:
Kacper masz czas jeszcze ?
28 lip 19:04
Kacper: Mam
28 lip 19:35
jakubs:
| | 3 | |
pigor chyba coś zgubiłeś : [( |
| ) n] 1n  |
| | 5 | |
28 lip 23:51
jerey: limn→∞ (2n+3)n+1
31 lip 17:20
MQ: ∞∞=∞
31 lip 17:26
razor: ∞∞ = ...
31 lip 17:26
jerey: wystarczyło podstawic a ja szukałem nie wiadomo czego
31 lip 17:27
jerey: dzieki Panowie
31 lip 17:27
jerey: robilem tak. w liczniku wspolny mianownik i sinx przed nawias, mianownik bez zmian
doszedłem do:
| | (1−cosx) | |
limx→∞ |
| |
| | cosx*sin2x | |
31 lip 17:46
jerey: przepraszam x ma zmierzać do 0
31 lip 17:49
razor: | | 1 | | 1−cosx | | 1 | | 1−cosx | |
... = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | cosx | | sin2x | | cosx | | 1−cos2x | |
| | 1 | | 1−cosx | | 1 | |
|
| * |
| = |
| = ...  |
| | cosx | | (1−cosx)(1+cosx) | | cosx(1+cosx) | |
31 lip 17:56
jerey: ahh. nie wpadłbym na to zeby tak zamieszać mianownik.. Dzieki razor
31 lip 17:57
jerey: a coś takiego:
limn→∞ (2n+3)1n+1
limn→∞ (3+(−1)n)n
1 sie 10:44
Kacper: druga z trzech ciągów
1 sie 10:57
Kacper: pierwsza też
1 sie 11:02
wiśnia95: Witam!
Widzę, że jesteście właśnie dostępni

Mam dość poważny problem. Dostałem się na AiR na PWr
oraz na Finanse i rachunkowość na UE we Wrocławiu. Nie wiem co wybrać. Podobno oba kierunki są
przyszłościowe. Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Doradźcie co mam robić.
1 sie 11:07
jerey: z 3 ciągów ok, ale jak to ograniczyc?
1 sie 13:45
jakubs: Nie wiem, czy ja to dobrze rozkminiam, ale w pierwszym potęga dąży do 0, coś0=1, więc
limn→∞ (2n+3)1n+1=1
1 sie 13:53
jerey: granica jest dobrze obliczona, a z 3 ciągów wiesz jak ?
1 sie 13:55
jerey: ale w sumie mamy ∞0 a to symbol nieoznaczony ***
1 sie 13:56
jerey: czyli zle
1 sie 13:56
1 sie 13:57
jakubs: Kurdę no tak, to już nie wiem
1 sie 13:58
zombi: n+1 ≤ 2n+3 ≤ 3(n+1) / 1n+1
(n+1)1n+1 ≤ (2n+3)1n+1 ≤ [3(n+1)]1n+1
→ 1 →1 ← 1*1
1 sie 14:04
zombi: Korzystałem z tego, że granica
n√n = 1, gdy n→∞
1 sie 14:04
jerey: dzieki zombi zaraz bede analizował
1 sie 15:17
jerey: jezeli w granicy wyszedł mi wynik:
e2+∞
to tak mam zostawić czy zbiega to w ∞?
15 sie 11:42
Piotr 10: +
∞ 
bo e≈2,7
15 sie 11:53
jerey: tak myslałem ale wolałem sie upewnic ,dzieki
15 sie 12:10
15 sie 13:51
jakubs:
| | sin(π2−x) | | 1 | |
limxx→π2 |
| = |
| |
| | 2(π2−x) | | 2 | |
15 sie 14:04
jerey: w mianowniku wyciągnąłes 2 przed nawias ale licznika nie rozumiem,licznik ze wzorów
redukcyjnych?
15 sie 14:09
jerey: kurde nie wpadłbym na to, jak widze takie przykłady to zaćma.
Musze chyba przewertować jeszcze raz całą trygonometrie, bo kiepsko
15 sie 14:11
jakubs: Tak, ze wzorków redukcyjnych : cosx=sin(
π2−x)
Ja z trygo też słaby jestem
15 sie 14:27
jerey: apropos jakubs jak tam nauka? granice juz skonczyłes?
15 sie 14:33
jakubs: Podobne zadanko:
5.43 Krysicki
wskazówka: sinx=sin(π−x)
15 sie 14:34
jakubs: Wydaje mi się, że już granice ogarniam. Ogarnąłem jeszcze ciągłość funkcji i dzisiaj zabieram
się za pochodne, a później z granicami będzie spoko, bo będzie "szpital"
15 sie 14:35
Piotr 10: A przerabiacie może kurs etrapez ?
15 sie 14:49
jakubs: e−trapeza nie ruszałem, ale może może
15 sie 14:57
Piotr 10: Aha
15 sie 15:10
jerey: ja przerabiam ten kurs. Dodatkowo wzbogacam go sobie przykładami z ksiązki:
Cwiczenia z Analizy Matematycznej 1
Gewert i Skoczylas. Jest troche przykładów łatwiejszych i trudniejszych.
15 sie 15:19
jerey: kurs jest bardzo fajny, ale za mało zadan domowych i trudniejszych przykładów
15 sie 15:20
jakubs: U mnie: wykłady od PWr, a zadanka Krysicki, Włodarski
15 sie 15:24
Piotr 10: Oczywiście, że fajny a trudniejsze przykłady to na studiach będą

Nie ma co martwić się
15 sie 15:47
Piotr 10: Zad 15 sie 14:34
15 sie 15:56
jakubs:
15 sie 16:28
jerey: | | x3 | |
limx→∞ |
| (w mianowniku 10x) |
| | 10x | |
De L'Hospitalem, ale jak?
29 sie 11:15
29 sie 11:52
jerey: dzieki , nie spodziewałem się ,ze aż 3 rzędu pochodną trzeba będzie liczyc
29 sie 12:04