Kąty wielokąta foremnego - bardzo proste zadanie
mmmmm: Suma miar kątów wewnętrznych wielokąta foremnego jest równa 720°. Więc:
a) Kąt zewnętrzny tego wielokąta jest równy .....°
b) Liczba przekątnych tego wielokąta to .....
Błagam o szybką odpowiedź z klarownym wytłumaczeniem, bo właśnie piszę odwołanie maturalne
(matematyka w języku obcym) i okazało się, że tych prac nie sprawdzają matematycy, tylko
lingwiści i mam nieuznane pół matury... Nie wiem, czy to ja popełniłam tu błąd, czy
sprawdzający.
3 lip 21:32
jakubs: Ja to znalazłem w kilka sekund na google.
a)
720=180n−360
1080=180n
n=6
b)
3 lip 21:36
52: Niech
S−Suma miar kątów wewnętrznych wielokąta foremnego
n−liczba kątów w tym wielokącie
S=(n−2)*180
o dla n≥3
720
o=(n−2)*180
o
n=6
a)
Suma kątów zewnętrznych wielokąta wypukłego wynosi 720
o, zatem
720
o:6=120
o
b)
Niech L−liczba przekątnych tego wielokąta
3 lip 21:40
mmmmm: Ale tu nie chodzi o ilość wierzchołków, tylko o kąt zewnętrzny.
3 lip 21:41
mmmmm: O, dzięki 52
3 lip 21:41
jakubs: Omg przepraszam

Źle doczytałem treść zdania...
Pamiętaj, że kąt zewnętrzny to kąt przyległy do kąta wewnętrznego.
3 lip 21:44
mmmmm: A nie, Twoja odpowiedź też jest błędna!
720 to suma WEWNĘTRZNYCH, a nie zewnętrznych kątów
3 lip 21:44
mmmmm: Więc czy to nie będzie tak, że suma zew = 720, czyli jeden zew = 720/6=120, a pełny kąt ma 360,
więc wewnętrzny to 360−120=240?
3 lip 21:47
52: Faktycznie....
Miara kąta wewnętrznego wielokąta foremnego ma postać
| (n−2)*180o | |
| =120o dla n≥3 |
| n | |
Czyli kąt zewnętrzny 360
o−120
o=240
o
3 lip 21:47
mmmmm: Uf, czyli nie zwariowałam
3 lip 21:52
52: Sorry za wprowadzenie w błąd.
3 lip 21:53
Mila:

α=120
o − miara kąta wenętrznego sześciokąta foremnego
β=180
o−120
o=60
o −miara kąt zewnętrznego
Kąt zewnętrzny jest równy kątowi środkowemu.
3 lip 22:00
52: @
Mila Czy kąt zewnętrzny zawsze jest równy kątowi środkowemu

@
mmmmm Przepraszam za błędne rozwiązanie zadania.
3 lip 22:05
Mila:
W wielokącie foremnym tak.
Narysuj i wpisz miary kątów.
3 lip 22:09
52:

Dobra, już wiem czemu

Bo trójkąt ABC jest równoramienny i kąty przy podstawach mają w sumie 108
o, a suma miar kątów
w trójkącie ma 180
o, zatem |<C|=72
o
Dziękuję
Mila
3 lip 22:14
Mila:
Zgadza się.
3 lip 22:15
52: Proszę
3 lip 22:16