aa
Hugo: Czy jest ktoś na forum (z osób mądrych) kto miałby ochotę nauczyć granic ciągu ? Obiecuje
szeroki zapał
3 lip 19:27
Saizou :
szeroki zapał, a przytyło mu się ?
3 lip 19:29
Maslanek: Wrzucaj zadania, które próbujesz rozwiązać i się będzie wtedy myślało
3 lip 19:29
Hugo: ok (: ... obczaiłem na youtube sa jakieś "kursy" popróbuje
3 lip 19:30
Hugo: Saizo ja w przeciwieństwie do cb nie mam na imie 100% z matmy

tak że tego ...
3 lip 19:31
Krzysiek: A to Hugo nie możesz iść do biblioteki albo kupić jakiś zbiór zadań z analizy?
np. Krysicki, Włodarski −większość bardzo łatwe,standardowe zadania+ przykłady jak rozwiązywać.
3 lip 19:37
Hugo: 
wezme to pod uwagę
3 lip 19:41
Saizou :
nie wiem kogo tak nazywasz............a zapomniałem przecież to o
Vax'ie mowa
3 lip 19:48
3 lip 19:52
Hugo: Who is Vax?
3 lip 19:52
Saizou :
olimpijczyk z 2 klasy LO jeśli dobrze liczę (znaczy się teraz idzie do 2 LO)
3 lip 20:00
Maslanek: A nie będzie teraz studiował?
3 lip 20:02
Hugo: 
robie te limy teraz i to wyciaganie takie dziwne przed nawias :3
3 lip 20:11
Hugo: czyli tak....
| | 7n2+5n | | n3(7/n+5/n2) | |
limn→∞ = |
| = |
| |
| | n3+4n2−1 | | n3(1+4/n−1/n3) | |
dobrze

?
3 lip 20:16
Maslanek: Po obu pierwszych równaśkach brakuje lim (n→∞). reszta ok.
3 lip 20:18
jakubs: Dobrze
3 lip 20:18
o nie: tak, chociaż ja praktykuje wyciąganie mniejszej potęgi ( n
2 ) zostaje mi n w mianowniku i
| | 1 | |
|
| −> 0 , ale to kompletnie bez znaczenia pewnie |
| | n | |
3 lip 20:19
Trivial:
Pojęcie granicy ciągu jest intuicyjnie proste − jest to nic innego niż to, co dzieje się z
wartością ciągu gdy zwiększamy n coraz bardziej.
3 lip 20:29
Hugo: b)
| | n(n4−2) | | n4−2 | | ∞−2 | |
bn = |
| = |
| = |
| =∞ |
| | n(13+1/n) | | 13+1/n | | 13+0 | |

..............................................
Hugo jesteśmy wdzięczni za podejmowanie trudnych kwestii matematycznym na poziomie doktoranckim
dlatego w pełni wdzięczności i ogromu podziwień chcemy na Pańskie ręce złożyć oto
halucynogenne zioło.... rumiankowe

ku owocniejszej pracy






.........................................................
DISSS

umc umc umc DISSSSSS

ułu ułu
3 lip 20:34
Hugo: Trivial profesora nie interesuje BRUTAL FORCE albo metoda EASY ! if u know what I mean.. psorze

...skromnie idąc twoim rozumowania wszystko w matmie jest intuicyjne

! if not why not
!
!
!
silnia
siła
silłka
3 lip 20:38
Hugo: Lubicie JB? James Blunta
3 lip 20:39
jakubs: Hugo zmień dilera
3 lip 20:40
Hugo: Wy sie śmiejcie ale Koci miętka rośnie mi w ogródka a to jest Halucynogenne i Legalne

!
3 lip 20:41
Trivial:
Jest taki cytat: "Wszystko jest trudne, nim stanie się proste".
Powinno być raczej: "Wszystko wydaje się trudne, nim zdamy sobie sprawę, że tak naprawdę jest
proste".
3 lip 20:49
Hugo: | | −n+2 | |
an= |
| //potęgujemy? |
| | √9n2−3n−1 | |
| | −n+2 | | (−n+2)2 | |
lim n−>oo |
| = |
| |
| | √9n2−3n−1 | | 9n2−3n−1 | |
| | n2 −4n +4 | | n2(1 −4/n +4/m2) | |
= |
| = |
| |
| | 9n2−3n−1 | | n2(9−3/n−1/n2) | |
| n2(1 −4/n +4/m2 | | (1− 0 +0 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| n2(9−3/n−1/n2) | | (9−0−0) | | 9 | |
3 lip 20:58
Hugo: Trivial mam lepsze... 'Nie takie
Trywialne jak mówią'

.
Wiara w istnienie wyższego dobra

.
.
.
.
.
tak btw

.... dziwna emotka

[+18]
3 lip 21:01
Mila:
Co to jest 20:58 ?
3 lip 21:03
Saizou : nic nie potęgujemy
| | −n+2 | | | |
limn→+∞ |
| = |
| = |
| | √9n2−3n−1 | | √n2(9−3/n−1/4n2) | |
| | −1+0 | | 1 | |
| = |
| =− |
| |
| n√(9−3/n−1/4n2) | | √9+0+0 | | 3 | |
3 lip 21:03
Maslanek: Żadnych potęg

Wyciągasz najwyższą potęgę z licznika i mianownika.
3 lip 21:04
Hugo: em? liczymy granicę ciągu... odnośnie zapisu jeszcze nie wiem wszystkiego i sobie patrzam
MILA

!
3 lip 21:04
Hugo: ciekawe.... to dziękuję
3 lip 21:05
jakubs: | −n+2 | | −n+2 | |
| = |
| = |
| √n2(9−3n−1n2) | | n√(9−3n−1n2) | |
| n(−1+2n) | | 1 | |
| =− |
| |
| n√(9−3n−1n2) | | 3 | |
3 lip 21:06
jakubs: Jestem taki szybki
3 lip 21:07
Hugo: ostatni będą pierwszymi

.
.
@Jakubs
nic nie jest gorsze niżeli dochodzić ..do zadania.. za pierwszym razem

.
.
.
Porażki uczą nas nieporównywalnie więcej niż zwycięstwa
3 lip 21:10
Hugo: no teraz na to patrzę to dziwne robiłem rachunki na ty ułamku
3 lip 21:17
Trivial: A gdzie limesy!
3 lip 21:18
jakubs: Trivial mistrzu przepraszam

Z tego zapędu zapomniałem limków
3 lip 21:24
Hugo: | | 3n+2 | |
lim n→∞ |
| // n2 wyciągamy w pierw.? |
| | 3n+√n2+1 | |
| | 3n+2 | | 3n+2 | |
|
| = |
| |
| | 3n+√n2(1+1/n2) | | 3n+n√(1+1/n2) | |
| n(3+2/n) | | 3+2/n | |
| = |
| |
| n(3+√(1+1/n2)) | | (3+√1+1/n2) | |
3 lip 21:35
Hugo: Trivial a ty który rok teraz na studiach ?
3 lip 21:37
Trivial: Niedługo ostatni. (:
3 lip 21:41
Hugo: Ooo

a) Plany na później
b) A jaki kierunek kończysz i czy polecasz
3 lip 21:41
Trivial:
a) Moje plany są prywatne.
b) Informatyka stosowana − jednocześnie dobra i zła.
3 lip 21:43
jakubs: Możesz rozwinąć dla czego zła ?
Rekrutuję się na IS na WFiIS i każda opinia jest dla mnie cenna, szczególnie od Ciebie.
3 lip 21:45
Hugo: teraz takie głupsze
bn=√n2+n−√n2−2n =√n2(1+1/n)−√n2(1−2/n)=n√(1+1/n)−n√1−2/n
∞√(1+0)−∞√1−0 = ∞−∞=0
mam do tego odp zaraz sprawdze : >
3 lip 21:52
Hugo: No właśnie powiedz mi ! bo ide na przemysłową informatykę.. i czy warto?
3 lip 21:52
jakubs: ∞−
∞ to wyrażenie nieoznaczone

Ja bym to zrobił przez mnożenie przez sprzężenie.
3 lip 21:53
jerey: albo zwyczajnie wyciągnąć n'a przed nawias i wtedy masz ∞*0=
3 lip 21:55
jerey: w sumie to tez nieoznaczone xD
3 lip 21:56
jerey: to przez sprzężenie
3 lip 21:56
Metis: Hugo uczę się z tobą
| | 1−0+0 | |
Wyciąganie przed nawias rozumiem , a skad te |
| hmm? |
| | 9−0−0 | |
Z czego to wnioskujecie
3 lip 21:57
Trivial:
Na plus: dość dużo wolnego czasu, szczególnie na starszych latach − można spokojnie pracować.
Na minus: sporo przedmiotów "zapychaczy".
Poza tym jest dużo matematyki, fizyki, elektroniki, metod numerycznych i symulacji fizycznych,
co nie każdemu przypada do gustu; dość mało teorii. Dużo wolnego czasu pozwala na samodzielny
rozwój.
3 lip 21:57
Hugo: odp to 1,5 : > ... wgl inna metoda (a+b)(a−b)=a2−b2
3 lip 21:58
3 lip 22:01
jakubs: Na WFiIS na studiach 1 stopnia, są 2 przedmioty elektronicznie, a fizyka tylko na 2 i 3
semestrze. Metody numeryczne nie wiem dokładnie co to jest, ale no jest tylko na 2 semestrach.
Matematyki najwięcej na 1 semestrze, bo 3 przedmioty. Dalej na 2 i 3 semestrze po 1
przedmiocie. Myślę, że jak uda mi się dostać, to jakoś to przetrwam.
3 lip 22:06
Mila:
21:52
masz symbol nieoznaczony (wpisz w googl)
∞−
∞
Tak nie możesz ustalic granicy.
lim
n→∞(
√n2+n−
√n2−2n)=
| | √n2+n+√n2−2n) | |
=lim n→∞(√n2+n−√n2−2n)* |
| = |
| | √n2+n+√n2−2n) | |
| | n2+n−n2+2n | |
=lim n→∞ |
| |
| | √n2+n+√n2−2n | |
teraz dokończ z ładnym zapisem.
3 lip 22:06
Hugo: dlaczego moja metoda zawodzi

bn=lim 1−>oo
√n2+n−
√n2−2n =
√n2(1+1/n)−
√n2(1−2/n)//wyciągam n
2 przed nawias
n
√1+1/n−n
√1−2/n //wyciągam n przed pierwiastek
∞√(1+0)−
∞√1−0 =
∞−
∞=0 //skracam
3 lip 22:07
Trivial: jakubs, nowy syllabus ma mniej zapychaczy. W ogóle jest jakiś bardziej przemyślany.
3 lip 22:09
3 lip 22:11
Hugo: Trivial

ale filozofia dalej jest?
3 lip 22:12
Trivial: Hugo, jaka filozofia?
3 lip 22:13
Mila:
Hugo poczytaj trochę teorii, bo źle się nauczysz i będziesz utrwalał błędy.
Zobacz Analiza 1. Skoczylas.
3 lip 22:14
Hugo: mam wrażenie(?) że Milo nie dopisałaś "z twierdzenia Hospitala"
3 lip 22:15
3 lip 22:16
Hugo: ok poczytam
Trivial: podobno jakaś filozofia środowiskowa... emm
A powiedz mi

na AGH jest kilka informatyk

i czy przemysłowa jest spoko? na inne sie i tak
nei dostane
3 lip 22:16
jakubs: Nie twierdzenie, ale reguła. Dokładnie Reguła de l'Hospitala, ale to się wykorzystuje do granic
funkcji o ile dobrze wiem
3 lip 22:17
3 lip 22:19
jakubs: * zwracam honor, wiki pokazuje również twierdzenie.
Wybacz
Hugo
3 lip 22:19
Hugo: klękaj przed Panem ! stawiasz mu... zimne piwo
3 lip 22:20
Hugo: Mam koleżankę na AGH, patrzę w neta i do was i tak się uzupełniam : )
3 lip 22:21
jakubs: Jak będzie okazja się spotkać to stawiam browarka

Widzę, że na IMiIP prawie tyle fizyki co na WFiIS. Według mnie trochę głupie, żeby na IS było
tyle fizyki i jeszcze chemia i metaloznawstwo na takim wydziale.
3 lip 22:24
Obiektywny obserwator: Stary, mam dobre serce i dam Ci od siebie dobra rade...
1. Pobierasz program uTorrent (jest darmowy)
2. Wpisujesz w google "site:chomikuj.pl etrapez .torrent" i pobierasz sobie jakiś plik .torrent
z kursem etrapez
3. Otwierasz plik .torrent w programie, zostawiasz pobieranie na noc i masz swietny kurs do
nauki matematyki

Jesli kurs nie zechce sie pobierac w programie (malo seedow/peerow) − pobierz plik .torrent z
innego chomika, powinno pomoc
Wazne, zebys napisal dokladnie "site:chomikuj.pl etrapez .torrent"
Ewentualnie zostaja Ci dwie opcje na pobranie kursu:
"site: peb.pl etrapez" (bez spacji pomiedzy site: a peb.pl; wywala mi buzke wiec dalem spacje)
lub
"site

arkwarez.pl etrapez" (tu trzeba sie za darmo zarejestrowac)
na powyzszych stronach bedziesz pobieral ze slabym transferem i w czesciach, ale pobierzesz i
bedziesz mogl sie uczyc...

ten w/w kurs etrapez jest swietny, bardzo przystepny i z pewnoscia bedziesz mogl latwo siekac
matme po nim, naprawde P O L E C A M
ksiazki mozesz odstawic do lamusa, etrapez wymiata
wisisz mi piwo za ukierunkowanie cie na wakacje, mozesz nauczyc sie wieeeeele matmy

!
3 lip 22:27
Hugo: dziękuję ! a pan Obiektywny obserator który rok studii?
3 lip 22:36
jakubs: Obiektywny to nielegalne !
Zobaczyłem sobie teraz na D−10 tzn. budynek WFiIS i wygląda na bardzo stary i zmęczony
3 lip 22:36
Hugo: chomik pl/Waciaki/−torrent/Etrapez*2b8*2bkursow*2bmatematyka,1643895316.torrent
: >
3 lip 22:38
Hugo: a tam ... to ludzie budują imprezy nie budynki
Tam sie po orientuje odnośnie tego co Obiektywny obserwator zalecił i mykam w kimono. Jutro mam
turniej szachowy
3 lip 22:39
jakubs: Powodzenia na turnieju
3 lip 22:40
asdf: google −> 310 granic krok po kroku (niektore dla poczatkujacego moga byc zbyt straszne)
3 lip 22:42
Hugo: 
mam dla was jeszcze suchara
skąd sie wzielo 'xd'?
to był kiedyś tajny odwrócony skrót matematyków na całke:
∫f(x)
dx
3 lip 22:47
Metis: Ja dzisiaj usłyszałem suchar,który mnie osobiście ujął , ale nie wiem czy moge go tu napisać
3 lip 23:09
asdf: Hugo, a co to jest ten dx? ;>
3 lip 23:10
Trivial: Ponadto, czemu nie jest to po prostu "odwrócone dx", które jest samodzielnym obiektem
matematycznym.
3 lip 23:30
Ada: jakubs bo to jest trochę informatyka pod fizykę. Bardzo dużo prac magisterskich i
inżynierskich są pisane jako symulacje zjawisk fizycznych. Ale jest całkiem spora obieralność,
i chyba jak się chce to można robić co innego

Budynek jest owszem stary i zmęczony, ale z roku na rok remontują coraz więcej (i nawet, żeby
było kolorowo jest sala
różowa 
)
3 lip 23:34
jakubs: O widzę, że
Ada studiuje na WFiIS. Dziękuję za wypowiedź
3 lip 23:47
Janek191:
więc
| | n2 + n − ( n2 −2n) | |
an = √n2 + n − √n2 − 2n = |
| = |
| | √n2 + n + √n2 −2n | |
| | 3n | |
= |
| = ( dzielimy licznik i mianownik przez n ) |
| | √n2 +n + √n2 − 2n | |
zatem
| | 3 | | 3 | |
lim an = |
| = |
| |
| | √ 1 + 0 + √1 − 0 | | 2 | |
n →
∞
4 lip 07:58
Janek191:
| | 3n + 2 | |
bn = |
| = dzielimy licznik i mianownik przez n |
| | 3n + √n2 + 1 | |
więc
| | 3 + 0 | | 3 | |
lim bn = |
| = |
| |
| | 3 + √1 + 0 | | 4 | |
n→
∞
4 lip 08:04