matematykaszkolna.pl
Całki Krycha: Witam emotkaMam problem z całkami w ogóle ich nie rozumiem i nie potrafię zrobić chociaż wszystkie wzory mam przed nosem to dla mnie i tak jest to jak czarna magia.:(( Proszę o rozwiązanie kilku przykładów bo bez pomocy sobie nie poradzę; a) ∫xe−xdx
 6 
b) ∫

dx
 x5 
c) ∫e−3x+1dx d)∫x3jnxdx e) ∫xcos (2x)dx f) ∫x2e−x3 Dziękujeemotka
3 lip 16:17
J: Wiesz co to jest funkcja pierwotna ? Co jest funkcją pierwotną dla f(x) = 2x ?
3 lip 16:18
J: Jeśli korzystasz z gotowych wzorów, to np.
 ecx 
a) ∫ xecx =

(cx − 1) ... u Ciebie c = − 1 , więc podstaw do wzoru
 c2 
3 lip 16:24
Krycha: Funkcja pierwotna to całkowanie czyli proces odwrotny do pochodnych. a dla f(x)=2x to będzie x2 ale z tych wzorów wraz nie wiele rozumiem
3 lip 16:29
J:
 xn+1 
b) ∫ xndx =

+ C ,
 n+1 
 x−4 3 
czyli... = 6 ∫x−5dx = 6*

= −

x−4 + C
 −4 2 
3 lip 16:35
J: To są gotowe wzory do wykorzystania, ale obawiam się,że ty musisz umieć obliczać takie całki, a nie korzystać z gotowych wzorów. Możeszjedynie korzystać ze wzorów na całki elementarne.
3 lip 16:37
Krycha:
 e−3x+2 
czyli c) Będzie ∫e−3x+1dx=

?
 −3x+2 
3 lip 16:42
J:
 1 
c) ∫ e−3x + 1dx = ∫ e−3x*edx = e*∫e−3x = e*(−

e−3x) + C ,
 3 
 1 
bo ... ∫ecxdx =

ecx + C , tutaj c = −3
 c 
3 lip 16:43
J: Trafiłem , którą Ci pokazać. Tamten wzór dotyczył funkcji y = xn
3 lip 16:45
Krycha:
 x3 
Czyli początek f będzie x2=∫

?
 3 
3 lip 16:51
J: Nie... przykład f jest nieco trudniejszy... musisz opanować rozwiązywanie prostych całek, aby móc przejść do trudniejszych. Spróbuj, (ale sama) obliczyc : ∫ (x + x2 − x3)dx =
3 lip 16:59
o nie: ja bym w f walnął podstawienie t = x3 podstawienie jest najprostsze i z moich doświadczeń najczęściej stosowane do rozwiązywania całek. więc musisz to umieć. całkować przez podstawienie znaczy się. czyli podstawić coś pod x i pod dx. ja proponuje t = x3 dt = ...dx wstawić do całki, przemielić wzorkiem na całke z e
3 lip 17:00
J: W przykładzie f) trzeba zastosować podstawienie : t = x3 i całka staje się całką elementarną.
3 lip 17:01
J: o nie ... przecież o tym piszę, f jest trywialną całką, ale dziewczyna ma braki w podstawach całkowania..emotka
3 lip 17:02
o nie: niemniej J ma rację, że żeby rozwiązywać całki, gdzie masz przemnożone różne funkcje, sinusy, wielomiany, exponensy to MUSISZ od ręki robić prościutkie całki bo się pogubisz. Następnie musisz opanować − Całkowanie przez podstawienie − Całkowanie przez części
3 lip 17:02
o nie: wiem wiem, masz rację, przepraszam pośpieszyłem się trochę, bo na fizycznych nikt nie chce odpowiadać
3 lip 17:03
J:
 1 
f) t = x3 dt = 3x2dx ∫ .... =

∫ e−tdt ... a to już jest podstawa ..emotka
 3 
3 lip 17:05
Krycha: Chłopaki ulitujcie się i pomóżcie mi z tym . Humor Wam do pisuje i dobrze bo i mi się dzięki Waszemu podejściu poprawił
3 lip 17:16
J: Zrób całke ,ktorą Ci podałem o 16:59
 1 1 
przykład f , dalej .... = −

e−t = −

e−x3 + C ... koniec
 3 3 
3 lip 17:28
Krycha:
 X3 X4 
x2+

3 4 
3 lip 18:00
o nie: pomyśl jeszcze raz czy x2 jest ok
3 lip 18:01
Krycha: Nie jest bo pochodna by wyszła 2x a nie x. Musi być 1
3 lip 18:10
o nie: czyli ∫x dx = ...
3 lip 18:14
Krycha:
 x3 x4 
1+

3 4 
3 lip 18:21
o nie: pochodna z jedynki to zero, więc coś nie ha ha halo, jakby to Abelard Giza ujął. na spokojnie, pochodna jakiej funkcji daje ci x doszliśmy do tego że x2' = 2x, więc czegoś temu x2'owi brakuje oblicz samo ∫x dx = ...
3 lip 18:23
pigor: ..., no cóż nie wszyscy muszą ...emotka całkować może warto przy takim nastawieniu z góry do tych całek rozważyć zmianę kierunku studiów, im wcześniej tym lepiej, co
3 lip 18:23
o nie: całkowałem jeszcze gorzej i analizę I i II powtarzałem bóg wie ile razy, chociaż obciach, to miałem bardzo słabe podstawy z matmy w liceum. Ze wszystkiego da się podnieść jak się chce. No i przesiedzi wakacje z Krysickim i Włodarskim emotka
3 lip 18:25
Krycha:
1 

x2
2 
3 lip 18:33
o nie: dokładnie emotka chcesz jeszcze jakieś proste całki ?
3 lip 18:39
Krycha: Tak Dziękujeemotka a później proszę Cię pomóż mi rozwiązać tamte przykłady żebym na pewno dobrze miała
3 lip 18:42
o nie: porozwiązuj takie proste jak x2 + 5 x5 + cos(x) e2x + arctan(x)
 1 
ln(x) +

x2 
2x itp. powinny być w necie, a potem można brać się za tamte
3 lip 18:48