Całki
Krycha: Witam

Mam problem z całkami w ogóle ich nie rozumiem i nie potrafię zrobić chociaż wszystkie
wzory mam przed nosem to dla mnie i tak jest to jak czarna magia.:((
Proszę o rozwiązanie kilku przykładów bo bez pomocy sobie nie poradzę;
a) ∫xe
−xdx
c) ∫e
−3x+1dx
d)∫x
3jnxdx
e) ∫xcos (2x)dx
f) ∫x
2e
−x3
Dziękuje
3 lip 16:17
J:
Wiesz co to jest funkcja pierwotna ? Co jest funkcją pierwotną dla f(x) = 2x ?
3 lip 16:18
J:
Jeśli korzystasz z gotowych wzorów, to np.
| | ecx | |
a) ∫ xecx = |
| (cx − 1) ... u Ciebie c = − 1 , więc podstaw do wzoru |
| | c2 | |
3 lip 16:24
Krycha: Funkcja pierwotna to całkowanie czyli proces odwrotny do pochodnych.
a dla f(x)=2x to będzie x2 ale z tych wzorów wraz nie wiele rozumiem
3 lip 16:29
J:
| | xn+1 | |
b) ∫ xndx = |
| + C , |
| | n+1 | |
| | x−4 | | 3 | |
czyli... = 6 ∫x−5dx = 6* |
| = − |
| x−4 + C |
| | −4 | | 2 | |
3 lip 16:35
J:
To są gotowe wzory do wykorzystania, ale obawiam się,że ty musisz umieć obliczać takie całki, a
nie korzystać z gotowych wzorów. Możeszjedynie korzystać ze wzorów na całki elementarne.
3 lip 16:37
Krycha: | | e−3x+2 | |
czyli c) Będzie ∫e−3x+1dx= |
|  ? |
| | −3x+2 | |
3 lip 16:42
J:
| | 1 | |
c) ∫ e−3x + 1dx = ∫ e−3x*edx = e*∫e−3x = e*(− |
| e−3x) + C , |
| | 3 | |
| | 1 | |
bo ... ∫ecxdx = |
| ecx + C , tutaj c = −3 |
| | c | |
3 lip 16:43
J: Trafiłem , którą Ci pokazać. Tamten wzór dotyczył funkcji y = xn
3 lip 16:45
Krycha: | | x3 | |
Czyli początek f będzie x2=∫ |
|  ? |
| | 3 | |
3 lip 16:51
J:
Nie... przykład f jest nieco trudniejszy... musisz opanować rozwiązywanie prostych całek, aby
móc przejść do trudniejszych.
Spróbuj, (ale sama) obliczyc : ∫ (x + x2 − x3)dx =
3 lip 16:59
o nie: ja bym w f walnął podstawienie t = x3
podstawienie jest najprostsze i z moich doświadczeń najczęściej stosowane do rozwiązywania
całek.
więc musisz to umieć. całkować przez podstawienie znaczy się.
czyli podstawić coś pod x i pod dx.
ja proponuje
t = x3
dt = ...dx
wstawić do całki, przemielić wzorkiem na całke z e
3 lip 17:00
J:
W przykładzie f) trzeba zastosować podstawienie : t = x3 i całka staje się całką elementarną.
3 lip 17:01
J: o nie ... przecież o tym piszę, f jest trywialną całką, ale dziewczyna ma braki w
podstawach całkowania..
3 lip 17:02
o nie: niemniej J ma rację, że żeby rozwiązywać całki, gdzie masz przemnożone różne funkcje, sinusy,
wielomiany, exponensy to MUSISZ od ręki robić prościutkie całki bo się pogubisz.
Następnie musisz opanować
− Całkowanie przez podstawienie
− Całkowanie przez części
3 lip 17:02
o nie: wiem wiem, masz rację, przepraszam pośpieszyłem się trochę, bo na fizycznych nikt nie chce
odpowiadać
3 lip 17:03
J:
| | 1 | |
f) t = x3 dt = 3x2dx ∫ .... = |
| ∫ e −tdt ... a to już jest podstawa ..  |
| | 3 | |
3 lip 17:05
Krycha: Chłopaki ulitujcie się i pomóżcie mi z tym . Humor Wam do pisuje i dobrze bo i mi się dzięki
Waszemu podejściu poprawił
3 lip 17:16
J: Zrób całke ,ktorą Ci podałem o 16:59
| | 1 | | 1 | |
przykład f , dalej .... = − |
| e−t = − |
| e−x3 + C ... koniec |
| | 3 | | 3 | |
3 lip 17:28
3 lip 18:00
o nie: pomyśl jeszcze raz czy x2 jest ok
3 lip 18:01
Krycha: Nie jest bo pochodna by wyszła 2x a nie x. Musi być 1
3 lip 18:10
o nie: czyli ∫x dx = ...
3 lip 18:14
3 lip 18:21
o nie: pochodna z jedynki to zero, więc coś nie ha ha halo, jakby to Abelard Giza ujął.
na spokojnie, pochodna jakiej funkcji daje ci x
doszliśmy do tego że x2' = 2x, więc czegoś temu x2'owi brakuje
oblicz samo ∫x dx = ...
3 lip 18:23
pigor: ..., no cóż nie wszyscy muszą ...

całkować

może warto przy
takim nastawieniu z góry do tych całek rozważyć zmianę kierunku studiów,
im wcześniej tym lepiej, co
3 lip 18:23
o nie: całkowałem jeszcze gorzej i analizę I i II powtarzałem bóg wie ile razy, chociaż obciach, to
miałem bardzo słabe podstawy z matmy w liceum. Ze wszystkiego da się podnieść jak się chce. No
i przesiedzi wakacje z Krysickim i Włodarskim
3 lip 18:25
3 lip 18:33
o nie: dokładnie

chcesz jeszcze jakieś proste całki ?
3 lip 18:39
Krycha: Tak Dziękuje

a później proszę Cię pomóż mi rozwiązać tamte przykłady żebym na pewno dobrze
miała
3 lip 18:42
o nie: porozwiązuj takie proste jak
x
2 + 5
x
5 + cos(x)
e
2x + arctan(x)
2
x
itp. powinny być w necie, a potem można brać się za tamte
3 lip 18:48