Zbieżność
Dejv: (2n)! * 2n)n(2n)
3 lip 16:08
Dejv: No dole n do potęgi 2n
3 lip 16:09
zombi: d'Alembert
3 lip 16:30
Dejv: No, tak ale chodzi mi o rozpisanie bo w mianowniku mam (n+1)(2n+2) i nie wiem co dalej
3 lip 16:36
zombi: | (2n+2)(2n+1)(2n)! * 2n+1 | | n2n | |
| * |
| = |
| (n+1)2n+2 | | (2n)! * 2n | |
| (2n+2)(2n+1)*2 | | n2n | |
| * |
| = |
| (n+1)2*(n+1)2n | | 1 | |
| (2n+2)(2n+1)*2 | | n | |
| * ( |
| ) 2n = |
| (n+1)2 | | n+1 | |
| (2n+2)(2n+1)*2 | | n+1 | | 1 | |
| * ( |
| )−2n → 8* |
| jeśli się nie pomyliłem. |
| (n+1)2 | | n | | e2 | |
3 lip 16:56
Dejv: dzięki wielkie
tylko na koncu chyba powinno być e−2
3 lip 17:20