Oblicz granicę
michał: Oblicz granicę
lim (3x−2+4x)−3x
x→±∞
3 lip 13:59
zawodus: Na pewno jest dwa razy 3x?
3 lip 14:00
michał: tak bo to jest do wyznaczenia asymptoty ukośnej i z pierwszego warunku wyszła granica 3
3 lip 14:14
zawodus: to wg mnie 3x−3x=0

a granica jest elementarna
3 lip 14:23
pigor: ..., jeśli − jak rozumiem − funkcja f(x)=3x−2+
4x,
to jakim cudem wyszło ci lim
x→∞ f(x)= 3

,
3 lip 14:24
pigor: ,...; przepraszam nie było pytania
3 lip 14:25
michał: Czyli w tym wypadku po prostu opuszczam nawiasy?
3 lip 14:30
wredulus:
A moze jednak to −3x jest w potedze
3 lip 15:04
pigor: ,, czyli a=3 i
y=ax+b=

, gdzie
b=lim
x→±∞(f(x)−ax)=lim
x→±∞(3x−2+
4x−3x)=lim
x→±∞(−2+
4x)=
−2,
zatem
y=3x−2− szukane
równanie asymptoty
ukośnej
oczywiście
x=0 to
równanie asymptoty
pionowej . ...
3 lip 15:26