ddd
eeeeeee: Mam prośbę bo mam takie zadanie i nie wiem jak je rozwiązać : utwórz podzbiory ze słowa MALAGA
3 lip 13:05
wredulus: Wszystkie?
3 lip 13:08
razor: | | 7! | |
Takich podzbiorów będzie |
| = 840 |
| | 3! | |
3 lip 13:10
zawodus: razor dlaczego tak?
3 lip 14:01
razor: Bo nie umiem liczyć

zamiast 7! powinno być 6!
3 lip 14:03
zawodus: To i tak nie będzie odpowiedź na dane pytanie, bo treść nie jest precyzyjnie sformułowana
3 lip 14:22
J: Można policzyć podzbiory: 1 elementowe, 2 elementowe, 3 elementowe .... , z powtórzeniami , bez
powtórzeń ...
3 lip 14:25
ddd: Właśnie chodzi mi o te podzbiory 1 elementowi.... i to będzie wyglądało tak np. (M,A) (M,L) i
później liczy się te podzbiory?
3 lip 17:15
kochanus_niepospolitus:
tak ... później liczy się te podzbiory ... nie masz ich aż tak dużo ... raptem:
1*4 + 3*4 + 3*4 + 1*4 = 8*4 = 32
więc do dzieła
3 lip 17:17
ddd: Bo wychodzi mi tylko 24 zbiory: M, A , L, A, G, A, MA , ML ,MG , Al, AA, Ag, Lg,
MAL,AGA, MAA ,AAA, LAG, AAg, Ala Pomoże mi ktoś znaleźć wszystkie będę bardzo wdzięczna
6 lip 08:32
zawodus: AAA to nie zbiór
6 lip 08:51
kochanus_niepospolitus:
ddd ... po pierwsze podstawowy błąd: brak zbioru pustego

Po drugie gdzie zbiór: {M,L,G} czy też {M,L,G,A}
po drugie ... zawodus ma rację −−− więc będzie ich o wiele wiele mniej
6 lip 09:25
ddd: dziękuję za odpowiedz. W takim razie podzbiory będą wyglądać tak: zbiór pusty, M, A, L, A, G,
A, MA, ML, MG, AL, AG, LG, MAL, AGA, MAA, LAG, AAG, ALA, MLG, MLGA ?
6 lip 09:43