jerey: analiza, GiS 1. c.d
pokazać. ze ciąg an jest zbieżny do granicy niewłasciwej ∞
limn→∞ 3√n+1=∞
(an>E)
(3√n+1>E)
n>N
3√N+1=E|3
N+1=E3
N= 'sufit' E3−1
(3√n+1)>3√N+1⇔N='sufit' E3−1
3√n+1>3√E3=1+1
3√n+1>E
dobrze?
3 lip 10:44
wredulus_pospolitus:
yyyyyyyy no dobrze dobrze
3 lip 10:48
jerey: wredulusie został mi jeszcze taki przykład z wczoraj .
udowodnić ze ciąg jest zbieżny do granicy własciwej:
z tym mam kłopot
3 lip 10:52
wredulus_pospolitus:
N = 'sufit z' arcsin(ε) (warunek ε≤1)
3 lip 10:56
wredulus_pospolitus:
oczywiście N = 'sufit z' arcsin(
1/ε)
3 lip 10:56
wredulus_pospolitus:
tfu tfu ... jeszcze raz
| | 1 | |
N = 'sufit' |
| ... ooo i teraz się zgadza |
| | arcsin(ε) | |
3 lip 10:57
jerey: dobra , do tego wróce jak poczytam o funkcjach cyklicznych. dzieki
3 lip 10:59
Mila:
Cyklometrycznych.
3 lip 18:49
Maslanek:
Albo trochę inaczej:
| | 1 | |
n→∞. Zróbmy podstawienie x= |
| . Wtedy x→0. |
| | n | |
Funkcja sinx jest nieparzysta, więc jeśli granica prawostronna wynosi a, to lewostronna −a (mam
rację?).
Zauwazmy, że sin(0)=0. Dodatkowo dla 0≤x≤Pi mamy sinx≥0.
Dla x≥0 zachodzi nierówność: sinx<x oraz lim(x→0
+) x=0, zatem lim x→0
+ sinx = 0
3 lip 19:55