ekstrema lokalne
Ślicznotka: Kto potrafi ten niech po może

W zadaniu trzeba wyznaczyć przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne oto 2 przykłady
pozostałe zrobię na podstawie tych 2:
=xe
−4x
Z góry Dziękuje
3 lip 10:40
wredulus_pospolitus:
ślicznotko −−− jakbyś ruszyła swoje zgrabne cztery litery to byś znalazła 5ton przykładów tego
typu na forum.
Nie ruszyłaś, bo nie chcesz ruszyć −−− czekasz na gotowca, a w pozostałe dwa przykłady średnio
Ci wierzę.
3 lip 10:50
J:
1) Dziedzina: D = R/{3}
| | (4x + 3)(3−x) + (2x2 +3x −9) | | −2x2 + 12x | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (3−x)2 | | (3−x)2 | |
Teraz analizujesz pochodną, szukasz miejsc zerowych i określasz monotoniczność funkcji.
3 lip 10:50
J:
2)
Dziedzina: D = R
f'(x) = e−4x − 4xe−4x = e−4x(1 − 4x) .... i analogicznie do zad 1)
3 lip 10:58
Ślicznotka: Dzięki "J"

. Wredulus Twoja wiara w moje słowo mało mnie interesuje ale moja prośba nie
mierz mnie swoją miarą bo nie mam ochoty zniżać się na Twój poziom prawdomówności.
3 lip 11:03