Ciaglosc funkcji
aatrox: Hej czy mógłby ktos zajrzec czy dobrze rozwiazalem:
Podaj dla jakich parametrow a,b ∊ R funkcja okreslona wzorem:
| | ⎧ | ax2 + b dla 0≥x | |
| f(x) = | ⎩ | (sinax/(eax−1)) dla x>0 |
|
Jest ciagla w punkcie x0 = 0
Najpierw sprawdzam granice lewostronna czyli:
lim(h(x) = lim ax
2 + b = b x−−>0
−
Potem sprawdzam granice prawostronną
| | sinax | | | | 1 | |
lim h(x) = lim |
| = |
| = |
| = ∞ x−−−>0+ |
| | eax − 1 | | eax−1 | | 0 | |
I w tym momencie sie zatrzymalem nie wiem jak to dalej ruszyc skoro wyszlo mi 1 i
∞ chyba, ze
zle obliczylem ktorąś z granic.
2 lip 22:30
aatrox: | | sinxa | |
tam blad |
| xa mialo byc |
| | xa | |
2 lip 22:31
aatrox: Szkoda ze nie mozna tutaj edytowac wiec musze zaspamowac bo nie zauwazylem
tam jest e(a*x) − 1 , ( e do potegi a*x)
2 lip 22:33
aatrox: Aha dobra znalazlem blad druga granica chyba powinna byc rowna 1 prawda?
2 lip 22:35
aatrox: i z tego wynika ze funkcja jest ciagla w punkcie x0 = 0 , gdy jej liczby rzeczywiste a i b = 1
?
2 lip 22:37
aatrox: Hmm wg wolframa o ile dobrze to wklepalem rzeczywiscie ta druga granica dla 0+ powinna dac 1
zatem licze potem f(0) ktore rowne jest nadal 1 czyli zeby funkcja byla ciagla a=0 i b=1 ?
2 lip 23:34
cojarobie: za duzo lola
2 lip 23:40
aatrox: No za duzo i teraz sie nazbieralo do jutrzejszego kolokwium i sie wlasnie troszke miesza
2 lip 23:44