prawdopodobiensko rzut koscmi
anaa: Prawdopodobienstwo:
Mam takie zadania: Przy jednorazowym rzucie kością K6 na wypadnięcie 6, szansa wynosi 16,66 %.
Ile wynosi szansa na wypadnięcie 6stki przy czterokrotnym rzucie K6.
Z czego skorzystać, jak to obliczyć jakby mógł mi ktoś to opisać.
2 lip 22:17
anaa: podbijam
3 lip 00:40
o nie: ile masz możliwości przy jednym rzucie ?
a ile przy czterech ?
3 lip 00:49
J:
Korzystasz ze schematu Bernoulliego:
n = 4 − liczba prób
k = 1 − liczba sukcesów
| | 1 | |
p = |
| − prawdopodobieństwo sukcesu |
| | 6 | |
| | 5 | |
q = |
| − prawdopodobieństwo porazki |
| | 6 | |
3 lip 06:10
J:
To rozwiazanie dotyczy przypadku, kiedy ma wypaśc szóstka jeden raz.
Jesli pytanie jest o prawdopodobieństwo wypadniecia 4 − ch szóstek ( zadanie tego dokładnie nie
precyzuje), to wtedy:
| | | | 1 | | 5 | | 1 | |
P(A) = | *( |
| )4*( |
| o = ( |
| )4 |
| | | 6 | | 6 | | 6 | |
3 lip 06:24
anaa: chodzi dokładnie o to, jaka jest szansa by przy 4 rzutach, wypadła CHOCIAŻ jedna szóstka.
3 lip 14:29
razor: ze zdarzenia przeciwnego: prawdopodobieństwo że w żadnym rzucie nie wypadnie szóstka wynosi
| | 5 | |
( |
| )4, zatem prawdopodobieństwo że szóstka wypadnie co najmniej jeden raz wynosi |
| | 6 | |
3 lip 14:33
anaa: Czyli wychodzi mi w zaokrągleniu 38 %. Dobrze?
3 lip 15:08
anaa: aa i mam pytanie, czy "k = 1 − liczba sukcesów" to znaczy, że:
a) 1 − czyli na minimum jednej kostce musi wypaść 6
czy
b) 1 oznacza, że chodzi tutaj o jedną ściankę (z 6stką)?
3 lip 15:11
J: W tym wypadku k = 1 oznacza, że w czterech rzutach dokładnie jeden raz wypadnie liczba 6
3 lip 15:16
wredulus:
K=1 oznacza ze dokladnie RAZ w 4 rzutach wypadnie szesc oczek.
3 lip 15:16
anaa: aha to chyba jednak coś nie tak. Po tutaj nie chodzi, że dokładnie raz wypadnie 6stka. Tylko w
tych 4 rzutach MINIUM chociaż raz wypadnie 6. Czyli, że może na jednej kości, albo na dwóch
albo trzech, albo czterech
3 lip 15:35
wredulus:
To najlatwiej z przeciwnego −−− jakie jest pr. ze nie wypadnie ani raz 6
3 lip 15:37
J: Co jest zdarzeniem przeciwnym to tego,że co najmniej w jednym rzucie wypadnie liczba 6 ...
no oczywiście przypadek, kiedy nie wypadnie ani raz
3 lip 15:40