równanie zespolone
Fernani: rozwiąż równanie, proszę o pomoc
((√6 + √2) + i(√6−√2)18
2 lip 20:31
Mila:
Nie widzę równania .
2 lip 20:33
Fernani: przepraszam, chodzi o obliczenie, próbuje przejść na postać trygonometryczną ale wychodzi coś
dziwnego
2 lip 20:39
Fernani: Obliczyłem moduł tej liczby = 4.
cos φ = (√6 + √2) / 4
sin φ = (√6−√2) / 4 czyli ile wynosi φ ?
2 lip 21:02
Saizou : φ=15o
2 lip 21:09
Fernani: Dzięki, ale skąd to wiadomo, chodzi mi o jakieś wyprowadzenie bez kalkulatora/tablicy
2 lip 21:12
Saizou :

np.
i teraz już prosto
2 lip 21:22
Saizou :
lub rozpisać
sin(15)=sin(45−30)=....
2 lip 21:23
Mila:
Ja pamiętam, że w tablicach jest taka wartość.
Możesz spróbować tak:
2*sinφ*cosφ=sin(2φ)
| | √6−√2 | | √6+√2 | | 6−2 | | 8 | | 1 | |
2* |
| * |
| =2* |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | | 2 | |
2φ=30
o
φ=15
o
dalej poradzisz sobie z zadaniem?
2 lip 21:23
Fernani: tak, dziękuje
2 lip 21:25
Saizou :
Mila widzę ze jeszcze inny sposób xd
2 lip 21:26
Mila:
Ja rozwiązałam inny problem. Saizou obliczyłeś wartość sin 15o, cos15o.
Ja chciałam się dowiedzieć, czy podane wartości w treści zadania, to polowa jakiegoś typowego
kąta, którego wartość dokładną znamy ( nie musiało tak być), to skorzystalam z wzoru na sinus
podwojonego kata.
Trochę to naciągane, bo pamietałam, że w tablicach coś takiego występuje.
2 lip 21:34
Saizou : spoko, mnie się podoba metoda z trójkątem xd
2 lip 21:53