logarytmy
tyu:
log
3[7+log
5(x
2+9)]=2
rozwiązując takie równanie, czy muszę wyznaczać dziedzinę logarytmu x
2+9>0
jeśli i tak wiadomo, że x
2+9>0 dla x∊R
2 lip 20:22
ICSP: Możesz o tym wspomnieć
2 lip 21:53
Saizou : wypadało by napisać
2 lip 21:56
zawodus: wystarczy napisać D=R
2 lip 22:00
Saizou : zawodus jak tam magisterka ?
2 lip 22:10
zawodus: Oddana dzisiaj

Ciekawe jaka będzie ocena

Twoje uwagi uwzględniłem i to co pamiętałem poprawiłem

Teraz tylko nauka około 80 zagadnień
2 lip 22:12
pigor: ..., wskazane (moim zdanie bardzo) jest napisać, że
x∊R=Dr,
wtedy wszystko co będziesz "robił" z tym równaniem dziać się będzie w tym
właśnie zbiorze i tak np.
log3{7+log5(x2+9)]=2 ⇔ 7+log
5(x
2+9)= 3
2=9 ⇔ log
5(x
2+9)= 2 ⇔
⇔ x
2+9= 5
2 ⇔ x
2= 16 ⇔ |x|=4 ⇔
x∊{−4,4} . ...
2 lip 22:20