Napisz rówanie płaszczyzny zawierającej punkt P(2,3,1) i prostą l.
onaona: Help!
Napisz rówanie płaszczyzny zawierającej punkt P(2,3,1) i prostą l.
2 lip 19:56
AS: Obierz dwa różne punkty A i B należące do danej prostej
i napisz równanie płaszczyzny zawierającej punkty A,B i P.
2 lip 19:58
onaona: np: P2 (3,2,1) i P3(6,5,2) ?
2 lip 20:15
onaona:
2 lip 20:40
Mila:
Jak obliczyłaś wsp. punktów?
2 lip 20:44
onaona: Więc chodzi o to, że podstawiamy pod t jedną liczbę i wyliczamy x,y,z ? np:
t=1, więc x=1, y=2, z=3 i mamy P1 (1,2,3) ?
2 lip 20:47
Mila:
Teraz dobrze, przedtem masz kolejność odwróconą.
Ax+By+Cz+D=0 /: D, D≠0 równanie płaszczyzny w postaci ogólnej.
podstawimy odpowiednio, aby uprościć równanie.
ax+by+cz+1=0
P
1=(1,2,3)
P
2=(2,3,6)
P=(2,3,1)
podstawiasz wsp. punktów do równania
2 lip 21:16
pigor: ..., a więc napisz równanie płaszczyzny zawierającej punkt P=(2,3,1)
i prostą l: (x,y,z)=(t,1+t,3t) , t∊R , czyli M=(0,1,0)∊l, a więc
MP
→=[2,2,1] i u
→= [1,1,3] − wektor kierunkowy prostej , wtedy
iloczyn wektorowy
|i j k|
MP
→ x u
→= |2 2 1|= 6i+j+2k−2k−i−6j= 5i−5j+0k= 5
[1,−1,0]= [A,B,C], więc
|1 1 3|
1(x−0)−1(y−1)+0(z−0)=0 ⇔
x−y+1=0 − szukane
równanie płaszczyzny
2 lip 22:03
onaona: dzięki piękne, bardzo mi pomogliście
2 lip 22:16