równanie pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi
ewfewgew: Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne (x,y) spełniają równanie:
a) |2x|=|x−2+y|
f) |x−4|+|3y|=6
Jakby ktoś mógłby mi pokazać schemat rozwiązywania tego typu zadań, to byłbym wdzięczny
2 lip 19:33
Mila:
a)
|2x|=|x−2+y|2
4x2−(x−2+y)2=0
(2x−(x−2+y))*(2x+x−2+y)=0⇔
2x−x+2−y=0 lub 3x+y−2=0
y=x+2 lub y=−3x+2 suma prostych
b) Rozpisz z def. wartości bezwzglednej
2 lip 19:52
Eta:
a) 2x=x−2+y ⇒ y=x+2 lub 2x= −x+2−y ⇒ y=−3x+2
takim zbiorem jest suma prostych
2 lip 19:55
ewfewgew: Eta, a czemu nie uwzględniasz założeń?
2 lip 20:21
Eta:
|a|=|b| ⇔ (a=b) lub (a= −b)
2 lip 20:24
ewfewgew: dziekuje, ale to dla przykładu f) w takim razie musze juz pamietac o wszystkich zalozeniach
zgadza sie? osobno musze rysowac prosta dla kazdego przedzialu?
2 lip 20:27
Mila:
Tak będzie najprościej.
2 lip 21:40
ewfewgew: Dziekuje bardzo wszystkim : )
2 lip 23:41