Proszę o pomoc.
ciemna: Hej będę wdzięczna za każdą pomoc
| | z−1 | |
Znajdź odległość punktu A(2,3,1) od prostej l: x=3x= |
| |
| | 2 | |
2 lip 19:33
2 lip 19:35
pigor: ..., tam w równaniu prostej jest 3x, czyżby

, jeśli 3y to co innego
2 lip 19:51
o nie: no myślałem że to literówka y=3x =.... ale może i na odwrót
2 lip 19:55
ciemna: literówka... x=3y..
2 lip 20:12
ciemna:
2 lip 20:44
pigor: ..., no to masz prostą p:
| x−0 | | y−0 | | z−1 | |
| = |
| = |
| =t∊R i punkt A=(2,3,1}, to |
| 0 | | 13 | | 2 | |
π: 0(x−2)+
13(y−3}+2(z−1)=0 ⇔
13y−1+2z−2=0 /*3 ⇔
⇔ (*) π:
y+6z−9=0 − równanie płaszczyzny π⊥p przez punkt A
i (**) p:
(x,y,z)= (t,13t,1+2t) − równanie tej prostej w postaci
parametrycznej, czyli punkt bieżący tej prostej np.
A'=(x,yz)=? − rzut prostokątny punktu A na pł. π, zatem z (**)
13t+6(1+2t)−9=0 /*3 ⇔ t+18+36t−27=0 ⇔ 37t=10 ⇔ t=
1037,
a stąd i z (*) o ile nigdzie się nie "kopnąłem", albo ktoś tak
nieciekawie dobrał dane
A'=(x,y,z)=(
1037,
10111,1+
2037)=
(1037, 10111,5737);
no to oblicz sobie teraz
szukaną odległość, czyli długość odcinka
|AA'|= √ (2−1037)2+(3−10111)2+(1−5737)2=... licz sobie...
2 lip 21:40
ciemna : a nie powinno być
x−01? a jeśli nie mam racji to będę wdzięczna o wytłumaczenie mi tego
czemu tak
2 lip 22:35
pigor: ..., o cholera no jasne masz rację

; przepraszam, stąd chyba takie wyniki
2 lip 22:38
ciemna : Więc równanie będzie teraz wyglądało tak:
x+13y+2z−5=0 tak ?
2 lip 22:48
pigor: ... tak, albo /* 3 stronami to 3x+y+6z−15=0,
3 lip 00:15
Mila:
Wychodzi brzydki punkt A'.
Skrzystałam z iloczynu skalarnego.
| | 1 | | 1 | |
AA'→◯k→=[t−2, |
| t−3,2t]◯[1, |
| ,2]=0 |
| | 3 | | 3 | |
3 lip 21:01