Tworzenie wzoru na perpetuum mobile.. :P
Adex: Witam.
Muszę stworzyć wzór, z tym, że nie mogę sobie zbytnio poradzić z końcówką.
Wygląda to tak:
==============================================================
Założenie: Nowa osoba pojawia się co 0,75 dni.
Grupa 3 osób pojawia się co 4 dni.
Czyli grupa zapraszających zwiększa się o 4 dni o 3 osoby.
Więc dla t=4 n=3.
L (lewa strona) −−−−−− P (prawa strona)
» 4 −−−−−− 3 « // sesja numer 1
W ciągu 4 dni zapraszasz 3 osoby
» 8 −−−−−− 3 + 3*3 « // sesja numer 2
W ciągu następnych 4 dni zapraszasz 3 nowe osoby,
a zaproszone przez ciebie wcześniej 3 osoby zapraszają po 3 osoby,
» 12 −−−−− 3 + 3*3 + 3*3*3 « // sesja numer 3
W ciągu następnych 4 dni zapraszasz 3 nowe osoby,
a zaproszone przez ciebie wcześniej 3 osoby zapraszają po 3 osoby.
Osoby zaproszone wcześniej przez osoby zaproszone przez ciebie
zapraszają następne 3 osoby.
» 16 −−−−− 3 + 3*3 + 3*3*3 + 3*3*3*3 « // sesja numer 4
"Same as above but more fucked up.."
Czyli
x * m = 4
x * 2m = 8
x = 4 (ilość dni, w których zaprasza się 3 osoby)
m = 1 (numer porządkowy 4 dniowej sesji zaproszeń)
3(1+3+32+33+34........)
Więc próbuję to wszystko złączyć pod jeden wzór.
Na razie mam tylko takie coś:
Jeśli L > 4 to:
?) f(L) = n + n(m+......................
?) f(L) = n(1 + Sn..................
?) f(L) = ?
Coś ktoś?
2 lip 19:23
Adex: Korzystając z ciągu geometrycznego:
a1 = 3
a4 = 34 = 81
q = 3
Sn = 3 * (1−34) / (1−3)
Sn = 3* (−80) / (−2)
Sn = 3 * 40 = 120
x = Sn + 3
x = 123
To dla policzenia tylko nowych osób zaproszonych w każdej sesji.
Teraz tylko policzyć wszystkie osoby wraz zapraszającymi....