Równanie różniczkowe
Kamila: Prośba o sprawdzenie i podpowiedź
Hej do policzenia miałam takie zadanie:
4y''−20y'+25=0 | y(0) = 0, y'(0) =1
delta = 0
jedno rozwiązanie czyli 52
Więc rozwiązanie ogólne to:
y=C1e(52x) + C2e(−52x)
policzyłam pochodną z tego i wyszła mi:
y'=52( C1e(52) − C2e(−52))
do tego momentu jakoś sobie radze, ale teraz nie mam pojęcia co zrobić dalej, ułożyłam układ
równan:
0 = C1 + C2
1 = 52(C1 − C2)
i wyszło mi
C1 = −C2
C2 = −15
postawiłam i wszyło
y= 0
stad wiem, że źle to robię, ale nie mam innego pomysłu
Proszę o pomoc, z góry dziękuje.
2 lip 19:13
Kamila: Pomoże ktoś?
2 lip 20:01
Kamila: up
2 lip 20:54
Kamila: @Mila, pomożesz proszę.
2 lip 21:00
Mila:
Oj Kruszynko , nie pamietam tego, może Trivial, albo Krzysiek, Godzio pojawią się, to na
pewno pomogą.
Ja mogłabym wprowadzić Cię w błąd.
2 lip 21:37
Kamila: Ok, dzięki za odpowiedź Mila
2 lip 21:43
Andrzej: (Zgubiłaś y w treści jak pisałaś, ale domyśliłem się)
Masz złą postać rozwiązania ogólnego
| | 5 | |
powinno być y=(C1x+C2)e52x (tam w wykładniku |
| x) |
| | 2 | |
2 lip 22:11
Andrzej: i wyszło mi C
1=1 i C
2=0 i sprawdziłem i się zgadza
2 lip 22:22
Kamila: Wielkie dzięki Andrzej! Nie wiem jak się pomyliłam podstawiając do wzoru

już wyszło
mi y=x*e
52x
2 lip 22:34