Styczna do krzywej
michał : | | x2 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=√ |
| |
| | x+1 | |
w punkcie [1,f(1)]
2 lip 18:45
Mila:
s: y=f'(1)*x+b, b wyznaczysz podstawiając wsp. (1,f(1))
Licz pochodną i wartość f'(1).
2 lip 18:49
Maslanek: | | 3 | | 1 | |
równanie: y= |
| √2x+ |
| √2  |
| | 8 | | 8 | |
2 lip 18:55
michał : Wartość będzie
√12 ?
2 lip 19:17
michał : jaka będzie pochodna tej funkcji bo coś mi nie wychodzi?
2 lip 19:51
Mila:
x+1>0, x>−1
Dla x≥0 ( liczymy wsp. stycznej dla x=1)
| | 2*(x+1)−x | | x+2 | |
= |
| = |
| |
| | (x+1)*2√x+1 | | 2*(x+1)√x+1 | |
| | 1+2 | | 3 | | 3√2 | |
f'(1)= |
| = |
| = |
| |
| | 2*2*√2 | | 4√2 | | 8 | |
2 lip 21:01
michał: a jak przekształcić podobne równianie tylko bez kwadratu w liczniku, aby obliczyć pochodną?
3 lip 11:21
J:
To jest funkcja złożona.
| | x | |
Liczysz pochodną g(x) = |
| i podstawiasz do wzoru na pochodną funkcji: f(x) = √g(x) |
| | x+1 | |
3 lip 11:30
J:
| | (x + 1) − x | | 1 | |
g'(x) = |
| = |
| |
| | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
3 lip 11:33