Taka całeczka do obliczenia
Marta: | | 1+ln2(x) | |
całka od x=1 do e z |
| dx |
| | x | |
| | 1 | | ln2(x) | |
zaczynam od całka |
| dx + całka |
| dx |
| | x | | x | |
| | ln2(x) | |
próbuję przez części całka |
| dx ; ale jestem w martwym punkcie i bardzo liczę na |
| | x | |
Waszą pomoc
2 lip 18:37
zombi: podstawienie t=lnx
2 lip 18:40
o nie: czemu przez części
| | 1 | |
podstawienie t = ln(x), dt = |
| dx i masz całkę z funkcji kwadratowej  |
| | x | |
2 lip 18:40
pigor: ..., przez podstawienie lnx=t ⇒
1xdx= dt i dalej elementarz.
2 lip 18:40
o nie: do łatwych podstawień to wszyscy lecą
2 lip 18:41
Marta: czuję się naprawdę głupio...
2 lip 18:43