Statystyka
ela: Witam, rozwiązuję zadania z działu statystyka i mam problem z tym zadaniem:
tabela przedstawia zarobki pracowników pewnej firmy przedstawiono w tabelce:
Nr pracownika: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
zarobki w tyś.zł 15, 5, 3, 3, 3, 3, 3, 2, 1
Oblicz średnią pensję pracownika tej firmy i odchylenie standardowe.
Ja obliczyłam: średnia = (15+5+5*3+2+1)/9 = 38/9
wariancja = (15−38/9)2 itd... / 9 = 4414/81
δ= √4414/9
Nie jestem pewna tej średniej, bo w notatkach widzę, że mnożyłam zarobek z numerem pracownika,
ale nie wiem czy to ma sens. Proszę o radę.
2 lip 18:18
o nie: jeżeli numer pracownika to ilość pracowników o danym zarobku, to ma to sens.
w przeciwnym razie, nie ma najmniejszego sensu mnożenie tego.
2 lip 18:23
ela: Ok, dzięki
2 lip 18:24
ela: Mam jeszcze jedno pytanie, również ze statystyki.
Jeśli mam podane na diagramie oceny i uczniów, którzy dobyli te oceny i mam podać medianę
wyników ze sprawdzianu, to medianę wyliczam tylko z tych uczniów?
Przykład: 5 uczniów
2 uczniów zdobyło 3
1 uczeń zdobył ocenę 6
1 zdobył ocenę 4
i 1 zdobył ocenę 2
więc medianę obliczam: 1, 1, 1, 2
[1+(1+1)]/2 = 3/2 = me
?
2 lip 19:11
o nie: pięciu uczniów
medianą w tym przypadku jest ocena ucznia trzeciego ( ten na samym środku ), zdobył on dumną
trójkę.
gdyby było ich sześciu byłaby to średnia z 3ciego i 4tego ucznia
2 lip 19:15