Całka
Maciek: Pomoże mi ktoś "zacząć" tą całkę?
Przepraszam za brak znaku całki przed równaniem, ale nie wiem jak je wstawić.
2 lip 18:18
Maslanek: x
3=x
3−2x
2−3x+(2x
2+3x)
| | x3 | | 2x2+3x | |
Czyli |
| =x+ |
| |
| | x2−2x−3 | | x2−2x−3 | |
Dalej: 2x
2+3x=2x
2−4x−6+(7x+6)
| | x3 | | 7x+6 | |
Czyli |
| =x+2+ |
| |
| | x2−2x−3 | | x2−2x−3 | |
Dalej już rozkład na ułamki proste
2 lip 18:21
Mila:
Dzelimy licznik przez mianownik
x
3 : (x
2−2x−3)=x+2
−(x
3−2x
2−3x)
===========
2x
2+3x
−(2x
2−4x−6)
==============
7x+6 reszta
| x3 | | 7x+6 | |
| =x+2+ |
| |
| x2−2x−3 | | x2−2x−3 | |
| | 7x+6 | |
∫(x+2)dx +∫ |
| dx=... poradzisz sobie dalej? |
| | x2−2x−3 | |
2 lip 18:32
Maciek: myślę że tak
2 lip 18:44
Maslanek: Wynik: (1/2)*x2+2*x+(27/4)*ln(x−3)+(1/4)*ln(x+1)
2 lip 18:46