matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szeregi Fouriera i ich zastosowanie
Maslanek:
1
1
1
Obliczyć sume 1+
+
+... = ∑ (n=1,
∞
)
korzystając z rozwinięcia w
3
2
5
2
(2n−1)
2
szereg Fouriera funkcji x
2
na przedziale [−π,π]
π
2
4*(−1)
k
Pierwsza część, rozwinięcie w szereg − f(x) = x
2
=
+ ∑ (k=1,
∞
)
3
k
2
2 lip 16:56
Maslanek:
Oczywiście zapomniałem przy sumowaniu po prawej stronie czynnika coskx
π
2
4*(−1)
k
f(x)=x
2
=
+∑(k=1,
∞
)
coskx
3
k
2
2 lip 16:56