POMOCYYYY
eddyta: Witam, mam zadania z matematyki, i nie co duuuzy problem z ich rozwiązaniem. BARDZO PROSZĘ o
pomoc!

1. Wyznacz przedziły monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji:
f(x) = 3x4 – 8x3 + 6x2 −1
2. wyznaczyć ekstrema lokalne funckcji dwóch zmiennych
f(x,y) = 5x2 + 2y2 − 6xy + 2x − 2y +1
3. rozwiązać układ rówńań
x+2y+z=0
x−6y+2z=3
x+y =6
2 lip 16:27
J:
Zad 1) Musisz policzyć pochodną ... i ją analizować.
Zad 2) Pochodne cząstkowe
2 lip 16:30
eddyta: duuuzo mi to nie mowi... naprawde.. ale dziękuje
2 lip 16:33
zawodus: A co robiłaś na wykładach?
2 lip 16:34
eddyta: taaakich zadań nie robilismy na wykładach ...
2 lip 16:36
Nieuchwytny: Policz pochodną i przyrównaj do zera
f'(x)=0
2 lip 16:38
zawodus: czyli graliście w karty?

To jest minimum, które musi znać każdy student po analizie matematycznej.
2 lip 16:38
eddyta: pochodna policzyc potrafie, ale liczac to wychodza mi totalne pierdoly..
prosilam o pomoc, a nie o czepianie sie..
2 lip 16:40
J:
f'(x) = 12x3 − 24x2 + 12x = 12x(x2 − 2x +1) Δ = 0 xo = 1
f'(x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 1 ( tutaj mogą być ekstrema)
f"(x) = 36x2 − 48x + 12
f"(1) = 0 ( nie makstremum może być, punkt przegięcia)
f"(0) = 12 ( funkcja ma minimum lokalne)
f'(x) < 0 w przedziale (−∞,0) → f. jest malejąca
f'(x) > 0 w przedziale (0,+∞) → f. jest rosnąca
2 lip 16:43
eddyta: dziękuje!
2 lip 16:44
J: Zad 2)
f'x = 10x − 6y + 2
f'y = 4y − 6x − 2
10x − 6y + 2 = 0
4y − 6x − 2 = 0 i rozwiąż ten układ równań, w tych punktach mogą być ekstrema lokalne
2 lip 16:51
eddyta: BARDZO DZIĘKUJE
2 lip 16:55
J:
Funcja może posiadać ekstrmum w punkcie P1(1,2)
f"xx = 10 f"xy = − 6
f"yx = − 6 f"yy = 4
W = 40 − 36 = 4 > 0 funkcja ma ekstremum
Ponieważ f"xx(P1) = 10 .... funkcja ma minimum w punkcie P1
2 lip 17:04
Janek191:
Do z.2 polecam Analiza matematyczna w zadaniach − cz. II W. Krysickiego − od 49 strony,
a do z.1 jw. cz. I . od 185 strony.
2 lip 17:16
eddyta: nardzo dziękuje za pomoc.!
2 lip 17:24
Janek191:
z.3
Z III równania wyznacz , np. x i wstaw do I i do II równania
itd.
Druga metoda − za pomocą wyznaczników
2 lip 17:28
Janek191:
z.3
Z III równania wyznacz , np. x i wstaw do I i do II równania
itd.
Druga metoda − za pomocą wyznaczników
2 lip 17:29
Janek191:
Obie części książki Krysickiego są w Internecie : PDF
2 lip 17:37
eddyta: na pewno skorzystam
2 lip 17:45