Wektory i wartości własne macierzy
Fernani: Mam prośbę, chodzi o zadanie na wektory i wartości własne. (rozwiazanie rownania rozniczkowego)
Znalezc rozwiazanie ogolne ukladu rownan
x'(t) = M · x(t) .
M = 2, 3 ,−9
0, 5, −9
0, 1, −1
Proszę o jakąś porade
2 lip 16:24
Trivial: A w czym problem? To jest zadanie stricte rachunkowe.
2 lip 16:29
Fernani: zastanawiam się jak zacząć, czy dobrze rozumiem, że muszę M − λI
M = 2−λ, 3 , −9
0, 5−λ, −9 −−−−> (2−λ)3 −−> λ = 2 (potrójna wartość własna)
0, 1. −1−λ
i teraz: 0, 3, −9 x 0
0, 3, −9 * y = 0
0, 1, −3 z 0 itd.?
2 lip 17:02