Wyznacz współrzędne punktu P'
Help!: Proszę wyznaczyć współrzędne punktu P' symetrycznego względem prostej
x−2/2=y+4/−1=z+3/1
do punktu P=(1,1,0)
2 lip 16:19
pigor: ... , masz daną prostą
| x−2 | | y+4 | | z+3 | |
| = |
| = |
| =t ⇔ (*)(x,y,z)= (2+2t, −4−t, −3+t) − jej równanie |
| 2 | | −1 | | 1 | |
parametryczne, oraz prostopadłą do niej przez punkt P płaszczyznę π
o równaniu: 2(x−1)−1(y−1)+1(z−0)= 0 ⇔ π:
2x−y+z−1=0, co pozwala mi
znaleźć punkt przebicia danej prostej z ta płaszczyzną, mianowicie:
podstawiam (*) do równania płaszczyzny π: 2(2+2t)−(−4−t)+(−3+t)−1=0 ⇔
⇔ 4+4t+4+t−3+t−1=0 ⇔ 5t+4= 0 ⇔
t= −45 , więc (*) masz punkt
Po=(2−
85,−4+
45,−3−
45)=
(25,−165,−195), zatem
obraz
P'=(x,y,z=? jest taki, że
2*
25= x+1 i 2*(−
165)= y+1 i 2*(−
195)= z+0 ⇔
⇔ x=
45−1 i y= −
325−1 i z= −
385 ⇒
P'=(−15,−375,−385).
2 lip 18:11
Help! pomoże ktoś ? :): Dziękuje bardzo za pomoc

chciałem sie jeszcze dowiedzieć z jakiego wzoru to obliczyć ?
"...oraz prostopadłą do niej przez punkt P płaszczyznę π
o równaniu: 2(x−1)−1(y−1)+1(z−0)= 0"
2 lip 20:22
pigor: ..., Ax+By+Cz+D=0 równanie ogólne płaszczyzny ⇔
⇔ A(x−x
o)+B(y−y
o)+C(z−z
o)=0 − równanie płaszczyzny przez dany punkt . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s.(wyprowadzenie proste)
2 lip 22:36
Mila:
Pomyłka.
6t+4=0
3 lip 00:17
pigor: ..., no jaaa

...; racja ; przepraszam...
3 lip 14:40