Wartość funkcji kto potrafi zrobić to niech po może:)
Hana: Witam,

Mam do rozwiązania 4 przykłady mam nadzieje że ktoś będzie w stanie mi pomóc z góry Wielkie
Dzięki

Oto i one; wyznaczyć największą i najmniejszą wartość
| | x − 3 | |
y= |
| w przedziale (−2;1) |
| | x2 + 7 | |
y=xe
−4x w przedziale (0;2)
Wyznaczyć równanie stycznej do funkcji
y=xe
−2x w punkcie x=0
Obliczyć pole figury zawartej między liniami
y=x
2+ x, y=2x+2
2 lip 14:47
J:
Zad 1)
1) policz wartośc funkcji na końcach przedziału
2) sprawdź czy funkcja ma ekstremum lokalne w tym przedziale
3) wbierz maksimum i minimum z tych trzech wartości
2 lip 14:53
J: Zad 2)
Rownanie stycznej y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
2 lip 14:59
J:
Zad 3)
1) Wyznacz granice całkowania
2) Całka nieoznaczona: ∫ f(x) − g(x)
3) Całka oznaczona w granicach całkowania
2 lip 15:00
Hana: dziękuje

z dwoma pierwszymi sobie poradziłam ale z 3 nadal mam problem:( Mógłby ktoś mi to
rozwiązać dla przykłady bo mam jeszcze 3 podobne zadania.
2 lip 15:44
J:
x
2 + x = 2x + 2 ⇔ x
2 − x − 2 = 0 ⇔ x = −1 lub x = 2
| | 1 | | 1 | |
∫ 2x + x − ∫ x2 + x = x2 + 2x − |
| x3 − |
| x2 |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P = [ − |
| x3 + |
| x2 + 2 ] ... w granicach od −1 (dolna) do 2 (górna) |
| | 3 | | 2 | |
2 lip 15:52
Hana: Dzięki "J"
2 lip 15:56
J: .. w ostatnim nawiasie ma być: + 2x
2 lip 16:00
Hana: y=xe
−4x jaka Będzie pochodna

2 lip 18:10
Nieuchwytny: y'=(xe−4x)'=(x)'*(e−4x)+x*(e−4x)'=(e−4x)+x*(e−4x)*−4x=(e−4x)*(1−4x)
powinno być dobrze
2 lip 18:48
Hana:
Do zad 3
| | 1 | | 1 | |
∫ 2x + x − ∫ x2 + x = x2 + 2x − |
| x3− |
| x 2 Jak to jest liczone  ? |
| | 3 | | 2 | |
3 lip 11:10
J:
Wzory na całki tzw. elementarne...
3 lip 11:14