matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Monotoniczność ciagu
Łukasz:
Wykazać że ciąg An jest monotoniczny i rozstrzygnąć czy jest on malejący czy rosnący. An=3n+1/
√
n+1
Rozumiem że należy od An+1 odjac An ale nie wiem co z tym pierwiastkiem zrobic.
8 lis 15:44
SC:
1
jak rozumiem ciąg ma postać a
n
= 3n +
√
n+1
1
a
n+1
= 3(n+1) +
√
n+2
1
1
a
n+1
− a
n
= 3(n+1) +
−( 3n +
)=
√
n+2
√
n+1
1
1
1
=3 +
−
> 0, bo
<1 i nie ma wpływu na znak wyniku,
√
n+2
√
n+1
√
n+1
1
oczywiście 0<
<1
√
n+2
Zatem ciąg rosnący
8 lis 16:11