Prawdopodobieństwo.
BenQ: W urnie jest 8 kul białych i 4 czarne. Z urny losujemy bez zwracania 4 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo tego że wylosujemy:
a)tylko kule białe
b)tylko kule czarne
c)2 kule białe i 2 czarne
d)3 kule białe i 1 czarną
Bardzo proszę o rozwiązanie zadania

z góry dziękuję
2 lip 10:46
2 lip 10:52
BenQ: Mógłbyś mi powiedzieć jak to się wylicza?
2 lip 10:56
J:
IΩI − kombinacje 4 elementowe ze zbioru 12 elementowego
| | | |
a) 4 białe mozna wylosować na | sposobów bo jest ich 8 |
| | |
b) identycznie
| | | | | |
c) 2 białe na | sposobów i 2 czarne na | sposobów |
| | | |
d) jak wyżej
2 lip 11:00
BenQ: nie wiem czy dobrze rozumiem czy to będzie w każdym wypadku na przykład dla Ω=4!/12! ?
2 lip 11:06
2 lip 11:19
BenQ: Mógłby mi to ktoś rozwiązać bo sam na pewno tego nie zrobię próbowałem i wychodzą mi kosmicznie
wielkie liczby które nie zgadzają się z odpowiedzią ;c
2 lip 11:21
J:
| | 12! | | 12! | |
= |
| = |
| = 8!*9*10*11*128!*4! = |
| | (12−4)!4! | | 8!*4! | |
| | 9*10*11*12 | |
= |
| = 3*5*11 , bo skracasz 9 z 3 , 12 z 4, 10 z 2. |
| | 2*3*4 | |
2 lip 11:30
J:
..... pomyłka = 3*5*11*3
2 lip 11:32
BenQ: Dziękuję za udzieloną pomoc rozwiązałem i wszystko się zgadza
2 lip 12:23